BALKANSKI SINDROM

Slovensko liječenje kompleksa

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 07:33
  • Objavljeno 05.02.2009 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenska javnost u potpunosti se homogenizirala kada je u pitanju granični spor s Hrvatskom i u velikoj mjeri podupire socijaldemokratskog premijera Boruta Pahora u blokadi pregovora s EU-om koju je nametno Hrvatskoj jednako snažno kako je podupirala i njegovog desničarskog prethodnika i protivnika Janeza Janšu

Je li se Sloveniji dogodilo zakašnjelo buđenje nacionalne svijesti ili njezino ponašanje ima veze s ulaskom u Europsku uniju?

Povjesničar Tvrtko Jakovina smatra to da nema nikakve veze s ulaskom u Europsku uniju jer Francuzi nisu manje Francuzi otkako su ušli u Uniju.

'Postoji jedna teorija, u koju osobno ne vjerujem, po kojoj je u Sloveniji došlo do inverzije, pa se ona danas ponaša onako kako se Hrvatska ponašala tijekom devedesetih. Narodi se ne ponašaju drukčije nego politike, a narod samo slijedi ono što mu je servirano', smatra Jakovina. Riječ je o prirodnom stanju u svim balkanskim državama, objašnjava profesor, gdje političke odluke nemaju krajnjeg logičnog razloga zašto su donesene.

Siol.si

Siol.si

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski ektremisti Joras i Podobnik

'Pogledajte samo politiku koju su vodile Srbija ili Hrvatska prema Bosni. Povlače se potezi bez obzira na štetu koju će oni izazvati. Hrvatska je otvarala logore u Bosni iako se i tada znalo koliko će nam to štetiti, ali se svejedno provodila takva politika', zaključuje povjesničar Jakovina.

Dodaje da Slovenija prvi put u povijesti može samostalno odlučivati o granicama i teritoriju, pa se sada fiksirala na jedan mali komadić teritorija. Ne mogu to s Austrijom i Italijom, prema kojima su potraživanja stvarna, barem u glavi slovenskih nacionalista, ali mogu prema Zagrebu.

'U budućnosti će Slovenija vjerojatno popustiti kad je u pitanju ratifikacija protokola za NATO, ali što se tiče granice i blokade pregovora s EU-om, neće', smatra profesor.

Na kraju možemo reći da je Slovenija često u očima mnogih na Zapadu izgledala kao zemlja koja se odvojila od Balkana. Velikim dijelom to je točno, ali ovakvi slučajevi pokazuju da bi to moglo biti vrlo plitko, površinski.

S druge strane, profesor Neven Budak, potpisnik pisma hrvatskih i slovenskih povjesničara koje su, osim njega, potpisali i Ivo Banac, Ivo Goldstein, Vasko Simoniti, Peter Štih i Peter Vodopivec, u kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo stanjem odnosa između dviju zemalja i zatražili od dviju vlade da pronađu načina da se nesporazumi između susjednih i prijateljskih zemalja što prije riješe, smatra da slovenski političari nemaju bezrezervnu podršku među narodom kada je u pitanju spor s Hrvatskom.

Siol.si

Siol.si

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pahor i neuništivi Dimitrij Rupel

'Kada bih mislio da slovenski političari imaju među svojim narodom jedinstvenu podršku, ne bih se ni trudio potpisivati nekakve izjave o potrebi normaliziranja stanja među dvjema državama. Mislim da ni na jednoj ni na drugoj strani ne postoji jedinstvena podrška politici sukoba, koliko god se neki političari trudili oko toga i koliko god ih neki mediji u tome svesrdno podržavali', smatra povjesničar Budak. Dodaje da su pogotovo protiv sukoba oni intelektualci i umjetnici koji godinama međusobno surađuju.

'Ne mogu zamisliti da eskalaciju sukoba podržavaju Slovenci, vlasnici vikendica u Hrvatskoj, Hrvati koji rade u Sloveniji, oni koji su međusobno rodbinski povezani i brojni drugi kojima je svakodnevni život važniji od pitanja granice', smatra Budak. 'Činjenica jest', nastavlja on, 'da se u Sloveniji posljednjih godina, dakle od vremena dolaska Janše na vlast, počelo događati puno toga što smo gledali u Hrvatskoj devedesetih godina.

Ne mogu točno detektirati uzroke, ali mislim da je dio svega i Janšina politika poticanja nacionalizma. Da Borut Pahor ne može voditi politiku sasvim neovisnu od Janšine, vidi se i po izboru savjetnika za vanjsku politiku, što mi se čini potpuno neprimjerenim potezom. No zašto je tako, ne znam', objasnio je Budak .

Na kraju možemo rezimirati da je očito da Slovenija iskorištava svoju trenutnu nadmoćnu poziciju zahvaljujući članstvu u EU-u, na osnovu čega ucjenjuje Hrvatsku zbog jednog zapravo minornog problema i na taj način pokušava prikriti svoje frustracije koje je pretrpjela u raznim odnosima s Austrijom i Italijom. Svojim ponašanjem naši su zapadni susjedi pokazali da 'možeš otići s Balkana, ali Balkan nikad ne može otići iz tebe'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi