OD EUFORIJE DO NESIGURNOSTI

Slovenskih 10 godina u EU-u

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.04.2014 12:00
  • Objavljeno 22.04.2014 u 12:00
Slovenija slovenska zastava

Slovenija slovenska zastava

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Desetogodišnjicu svog ulaska u EU Slovenija dočekuje bez šampanjca i daleko od euforije zbog koje je za članstvo na referendumu glasovalo 90 posto stanovništva, ali je i današnja Europska unija daleko od one kakvom je izgledala 2004. godine, piše u utorak mariborski list u povodu skorašnjeg obilježavanja desetogodišnjice članstva, 1. svibnja

'Ulazak u EU 2004. bilo je vrijeme očekivanja, ostvarenja glavnog strateškog cilja, vrijeme kad se otvarao šampanjac, dok se danas obljetnica ulaska dočekuje u bitno drukčijoj atmosferi. Veliku euforiju zamijenili su zabrinutost, neizvjesnost, pa i sve veće nepovjerenje', piše mariborski 'Večer'.

Za to nije kriva samo globalna financijska kriza nego i europske elite koje su krizom 'loše upravljale', ocjenjuje list.

Temelji demokratske legitimnosti uzdrmani su, a 'Način kako se krizom upravlja Europu ponovo dijeli na bogati centar i socijalno devastiranu periferiju koju u simboličnom i stvarnom smislu predstavlja Grčka', piše list.

Europske vladajuće elite na toj periferiji vide i Sloveniju koju su prije 'prodavali' kao hit i priču o europskom uspjehu, a koja sada vidi koliko je tanka crta 'između junaka i bedaka', piše 'Večer'.

'EU je napustila temeljne ideje suživota, solidarnosti i socijalne države kao nesporne civilizacijske tekovine, te je po diktatu Berlina i uz sve nemoćniji Pariz naglaske u svojim politikama pomaknula u polje neoliberalne ekonomije i proračunske discipline. EU je danas drukčija od one u koju smo prije 10 godina ušli', navodi mariborski "Večer".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!