NEMAJU VLASNIČKA PRAVA

Slovenski sud odbio vratiti imovinu Karađorđevićima

26.05.2011 u 13:42

Bionic
Reading

Prema presudi slovenskog suda, nasljednici nekadašnje srpske kraljevske dinastije Karađorđevića nemaju vlasnička prava na rezidencijalni kompleks Brdo kod Kranja, navode u četvrtak slovenski mediji

Sud u Kranju odbio je u utorak tužbeni zahtjev protiv Slovenije što ga je podnio Aleksandar Karađorđević, sin nekadašnjeg jugoslavenskog regenta Pavla, da mu se dodijeli polovica posjeda koji je sada u vlasništvu slovenske države ili isplati odšteta, piše ljubljansko Delo.

Još nepravomoćna presuda nalaže mu, osim toga, plaćanje sudskih troškova.

Aleksandar Karađorđević, koji živi u Francuskoj, u civilno-pravnoj parnici protiv Slovenije zahtijevao je povrat imovine ili odštetu, tvrdeći da posjeduje kupoprodajne ugovore za pojedine parcele koje je od 1936. do 1939. godine kupio njegov otac.

Sud je u cijelosti prihvatio argumentaciju predstavnika slovenske države iz koje proizlazi da Aleksandar Karađorđević nema pravo na polovicu parcela u kompleksu Brdo, čija je vrijednost procijenjena na 260.000 eura.

Drugu polovicu traži njegova sestra Jelisaveta Karađorđević, koja se još nije odlučila na sudsku tužbu protiv Slovenije, navodi ljubljansko Delo.