KONTRA ERJAVECA

Slovenski socijaldemokrati za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

19.01.2013 u 18:05

Bionic
Reading

Slovenski Socijalni demokrati (SD) ocijenili su u subotu da je sadašnju krizu u slovenskoj politici moguće riješiti samo novim izborima, ali se zauzimaju da sadašnji sastav parlamenta svakako ratificira hrvatski pristupni ugovor s EU-om u predviđenom roku

"Do lipnja treba ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om, a prioriteti su još promjena ustavnih odredaba o referendumu, te reforma tržišta rada", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Igor Lukšič, govoreći povodom klauzure stranke na kojoj je razmatrana politička situacija u državi.

Stranka koju je do sredine prošle godine vodio sadašnji predsjednik države Borut Pahor najavila je da će na proljeće imati svoj novi izborni kongres, te da se već sada počinje pripremati za nove izbore.

Predsjednik stranke Igor Lukšič izjasnio se protiv "političkog mešetarenja" koje se ogleda i u pokušajima sastavljanja nove koalicije, na što njihova stranka koja ima samo 10 zastupnika u 90-članskom parlamentu, kako je pojasnio, ne može utjecati. Ipak, kako je dodao, socijaldemokrati su spremni reagirati na sve što se idućih dana i tjedana u vezi s nestabilnošću sadašnje vlade može događati.

"Ne zanimaju nas kombinacije unutar sadašnjih odnosa političkih snaga. Potrebno je da se oblikuje nova većina koja će imati potporu u društvu", naglasio je Lukšič.

Za Sloveniju su, po njegovim riječima, jedino i najbolje rješenje prijevremeni izbori koji bi politiku i parlament očistili od "gnojnog čira" korupcijskih afera i vratili povjerenje birača. Lukšić, međutim, ne vjeruje da će premijer Janez Janša svojom voljom dati ostavku, kako to od njega traže tri stranke u njegovoj koalicijskoj vladi, čiji su čelnici za idući tjedan najavili odlazak iz vlade ako on to ne učini, čime bi vlada postala manjinska i ostala bez nekoliko ministara.