zadovoljan predsjedanjem

Slovenski ministar: Nije realno očekivati ulazak Hrvatske u Schengen prije 1. siječnja 2023.

29.12.2021 u 17:00

Bionic
Reading

Usuglašeni zaključak svih članica EU-a da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Schenbgen slovenski je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs u srijedu nazvao jednim od dvaju najvećih postignuća Slovenije na mjestu predsjedateljice Vijećem EU-a koje završava s istekom ove godine.

Države članice EU-a usuglasile su prije tri tjedna tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije.

Usuglašeni zaključak kojim se potvrđuje da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu šengenske pravne stečevine formalno su bez rasprave usvojili ministri unutarnjih poslova država članica, na sastanku koji je vodio slovenski ministar Hojs.

"Nije realno očekivati ulazak Hrvatske u Schengen prije 1. siječnja 2023. godine", kazao je Hojs.

Dodao je kako bi osobno želio da se to početkom te godine i dogodi, premda su takva očekivanja po njegovim riječima možda malo preoptimistična.

Naglasio je da će se za takvo stajalište zauzimati i kad uskoro predsjedanje Vijećem EU-a preuzme Francuska, od 1. siječnja 2022. na sljedećih šest mjeseci.

Govoreći u srijedu na konferenciji za novinare o rezultatima slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, Hojs je kao drugo važno postignuće naveo to što je u istom razdoblju prihvaćena i  zajednička izjava članica o Afganistanu nakon što su vlast u toj zemlji ponovno preuzeli talibani.

U izjavi je potvrđen slovenski stav da se ne smije ponoviti masovni migrantski val u Europu, sličan onome nakon izbijanja rata u Siriji, te da ne treba otvarati masovne migrantske koridore prema Europi nego problem rješavati u Afganistanu susjednim državama.

U Europu, dodano je u izjavi, treba prevesti obitelji Afganistanaca koji su surađivali s Europskom unijom i njenim institucijama.