RASPISANA TJERALICA

Slovenski bjegunac na odmoru u Hrvatskoj

20.08.2009 u 18:14

Bionic
Reading

Zatvorenik iz slovenskog središnjeg zatvora Dob, kojemu je zatvorska uprava dopustila višednevni odmor zbog primjernog ponašanja, doslovno shvatio izraz 'godišnji odmor', pa je otputovao u inozemstvo, vjerojatno u Hrvatsku, tvrde slovenski mediji

'Odmor mu je istekao, ali se nije vratio, pa smo za njim raspisali tjeralicu', rekao je u četvrtak Aldo Carli iz slovenske državne uprave za izvršenje kaznenih sankcija. Mediji pišu da je riječ o 32-godišnjem Saši Pokleki koji odslužuje kaznu za krađu i poslovnu prijevaru, te utaju poreza.

Carli nije mogao potvrditi navode medija da se Pokleka uputio u Hrvatsku, što ne bi smio jer zatvorenici koji koriste privilegij 'godišnjeg odmora' ne smiju u inozemstvo, osim ako im to ne odobri ministar pravosuđa. Međutim, već je bilo slučajeva neopravdanog odlaska takvih osoba u susjedne države, potvrdio je Carli.

Pokleka, koji se prije nekoliko godina proslavio sudjelovanjem u jednom televizijskom reality-showu, sada se vodi kao bjegunac. Stanje u zastarjelim slovenskim zatvorima zbog prenapučenosti u zadnje je vrijeme opet predmet javnih polemika zbog velike vrućine koja vlada u ćelijama, a kažnjenici i inače tvrde da žive u nemogućim uvjetima.

Ministar pravosuđa Aleš Zalar priznao je u četvrtak da je stanje u njima teško, ali daleko od 'raspada zatvorskog sustava', kako tvrdi odvjetnik Zdenko Matoz koji je prikupio više stotina punomoći zatvorenika za koje namjerava zatražiti odštetu od države od oko 5.000 eura za svakoga.

Matoz tvrdi da život u ćelijama sa 16 zatvorenika nije vrijedan čovjeka i da se osuđenicima krše njihova prava, što je Zalar odbacio.'Zatvorski sustav djeluje normalno i daleko je od raspada', rekao je slovenski ministar pravosuđa na konferenciji za novinare komentirajući Matozovu najavu kolektivne odštetne tužbe zatvorenika protiv države, te nedavni slučaj samoubojstva mladog narkomana u zatvoru Dob.