NOVOTARIJA U DEŽELI

Slovenska policija patrolirat će i na lipicancima

13.10.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Policijska uprava Maribor dobila je na poklon dva konja lipicanca, pojačavši tako po prvi put ovom plemenitom pasminom svoj sastav životinja koje pomažu policajcima, sastavljen do sada od šest jahaćih konja i više službenih pasa tragača

Ravnateljici mariborske policije Tatjani Bobnar konje je na prigodnoj svečanosti predao predstavnik ergele Lipica u kojoj se ovi konji uzgajaju od 1580. godine.

'Uključivanje lipicanera u rad na policijskim zadaćama dokazuje veliku i svestranu uporabnu vrijednost ove plemenite pasmine', kazao je predajući životinje zamjenik direktora lipičke ergele Boštjan Bizjak.

Lipicanci se općenito najviše koriste za dresurno jahanje ili za ceremonijalni protokol, a na policijske poslove su kao pomoćnici policajaca-konjanika prvi put uvedeni u policijskoj upravi Ljubljana prije deset godina.

Slovenska policija uvela je policijske ophodnje na konjima još 1976. godine u vrijeme bivše SFRJ, a ta tradicija je nastavljena i nakon stvaranje nezavisne Slovenije.

Policajci na konjima koriste se u izuzetnim prilikama, kod manifestacija na kojima bi moglo doći do nereda ili nasilja, kao što su demonstracije ili neke sportske priredbe. Zadnji su put u većoj mjeri korišteni prilikom masovnih prosvjeda protiv političkih elita u Mariboru, Ljubljani i drugim gradovima prije tri godine.

Policajac-konjanik prolazi šestomjesečnu obuku jahanja i prilagođavanja životinji u različitim uvjetima, a i konj se dresira za situacije kao što su eksplozije petardi i eksplozivnih naprava ili dimne zavjese.

Policijsko ravnateljstvo konje obično kupuje na aukciji od privatnih uzgajivača i otkupljuje one koji se ističu staloženim karakterom i mirnoćom. Uz to, moraju biti mužjaci, visoki najmanje 180 centimetara, te se isticati mirnoćom i prilagodljivošću.

Konačni izbor konja pogodnih za policijsku službu određuje posebno povjerenstvo koje boduje kandidate, od čega je ovisno i koju će cijenu postići, a prije kupnje pregleda ih i veterinar.

Za odabrane konje policija obično plaća do 6 tisuća eura. Kad odsluže svoje, prodaju se na dražbi, pri čemu je njihova početna cijena oko tisuću eura.
Iako konji imaju prosječni životni vijek od oko 30 godina, u Sloveniji uživaju 'beneficirani staž', pa u 'penziju' odlaze relativno mladi, sa nešto preko 20 godina života i 15 godina radnog staža.