EKSPRESNO

Slovenska biskupska konferencija dobila novo vodstvo

31.07.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Slovenska biskupska konferencija objavila je u srijedu da je za svog predsjednika izabrala biskupa Novog Mesta Andreja Glavana, a za potpredsjednika celjskog biskupa Stanislava Lipovšeka nakon što su dva nadbiskupa odstupila s dužnosti zbog financijskog skandala u mariborskoj nadbiskupiji

Izbor novog vodstva objavljen je odmah nakon što je i službeno potvrđeno da je papa Franjo prihvatio ostavke ljubljanskog nadbiskupa Antona Stresa, koji je bio predsjednik biskupske konferencije, i mariborskog nadbiskupa Marjana Turnšeka, dosadašnjeg potpredsjednika.

Oni su priznali svoj dio odgovornosti za gospodarske teškoće mariborske nadbiskupije zbog posrnulih financijskih holdinga koje je osnovala Crkva, a završili su u stečaju s nekoliko stotina milijuna eura duga.

Biskup Novog Mesta Andrej Glavan je od srijede odlukom Svete Stolice postao i 'apostolski administrator' ljubljanske nadbiskupije, dok će u istom svojstvu mariborskom nadbiskupijom upravljati celjski biskup Stanislav Lipovšek.

Oni će nadbiskupije voditi sve dok papa Franjo ne imenuje nove nadbiskupe. Odluka o postupku imenovanja novih nadbiskupa i kad će do toga doći u isključivoj je nadležnosti Svete Stolice, objašnjavaju u slovenskoj Katoličkoj crkvi.