CRVENI ALARM

Urušio se most na rijeci Sori; mole se Slovenci da nađu alternativni smještaj

02.11.2023 u 12:40

Bionic
Reading

Zapadna Slovenija je pod crvenim upozorenjem. Portal Neurje.si javlja da u relativno kratkom vremenu može pasti i više od 200 litara kiše po četvornom metru, zbog čega se očekuju novi porasti vodostaja rijeka. Do kraja dana, a osobito u noći na petak, problemi se očekuju i drugdje u Sloveniji

Slovenska Agencija za okoliš (ARSO) najavljuje da će danas navečer i u noći početi nagli rast rijeka, u početku na sjeverozapadu, a kasnije i u ostalim dijelovima Slovenije. Poplavit će rijeke u Posočju, područjima Idrijsko i Cerkljansko, u porječju Sore, Save Bohinjke i Save u srednjem i gornjem toku. Na cijelom području sjeverozapadne i dijelu središnje Slovenije te uz obalu vjerojatne su poplave bujičnih vodotoka i oborinskih voda. Izlijevanje rijeka moguće je i u Vipavi, Savinju i Koruškoj.

Protok Drave na granici s Austrijom od večeri će postupno jačati. U jutarnjim satima Drava će se izliti na najizloženijim dijelovima, a tijekom dana porast će poplavna područja duž cijele rijeke. Sutra poslijepodne može doći do poplave Drava većih razmjera. Također, noćas i sutra ujutro će porasti razina mora. Za noćne plime između 21 i 4 sata more može poplaviti do visine od 30 do 40 cm. More će u to vrijeme biti jako valovito, najavljuje ARSO.

Na Sori je već došlo do urušavanja mosta u mjestu Škofja Loka.

  • +8
Škofja Loka: Zbog poplava oštećen most na Sori u selu Suha Izvor: Pixsell / Autor: Borut Živulović/F.A. BOBO

Ta agencija i civilna zaštita mole građane zapadnih dijelova Slovenije da pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja ako sumnjaju u svoju sigurnost. Za sve one koji se ne osjećaju sigurno u svojim kućama savjetuje se da prenoće na sigurnim lokacijama, a one uključuju i studentski dom te dom umirovljenika kao centre za privremeni smještaj u Tolminu, objavio je gradonačelnik Alen Červ. Najavio je da će se tijekom dana preventivno uređivati lokacije problematičnih vodotokova, a na terenu su 24 stroja za teške građevinske strojeve i transportni kamioni.

'Nismo jači od prirode, ali smo aktivirali sve što je moguće za pripremu za večeras. Iskreno se nadam da je to nepotrebno, ali po prognozi izgleda da može biti svega', naveo je gradonačelnik Tolmina, obećavajući da će čim najgore prođe krenuti sanacija, a potom i hitna procjena sustava preventivnih mjera za bolje uređenje vodotokova i plaža prije sljedeće oluje.

Na vrijeme i u Sloveniji i u Hrvatskoj utjecat će vrlo duboka ciklona nad Velikom Britanijom, koja je već poharala i Francusku i uzela prvu ljudsku žrtvu. Ciklonalna 'bomba' stigla je do jugozapada Engleske, a Neurje.si navodi da će tlak ciklone biti vrlo blizu rekorda od 948,4 hPa iz 1954. godine.

Ovaj put će se po svemu sudeći spustiti na 952 hPa, a njegov će utjecaj na Europu biti ogroman. Zanimljivo je i to da se sljedeći tjedan očekuje dolazak još jedne takve 'monstruozne' ciklone u područje Atlantika.

I u Hrvatskoj se idućih dana očekuju potencijalno opasne vremenske prilike. Već je na snazi cijeli niz upozorenja putem sustava Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na visokom je stupnju upozorenje na olujni vjetar, već danas tijekom večeri, a očekuje se i obilna oborina na riječkom području, kao i u gospićkoj regiji.

Obilne oborine podignut će ponovno vodostaje rijeka, na što će utjecati i priljev iz susjednih zemalja. Trenutačno su na dvije postaje na Savi na snazi redovne mjere obrane od poplava, na Dubrovčaku i ustavi Prevlaka.

Posebno zabrinjava to što u Hrvatsku stižu dva vala obilne oborine, prvi već noćas, drugi u nedjelju, prenosi N1.

  • +5
Oluja Ciarán Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN