grmljavinsko nevrijeme

Izdano crveno upozorenje za ove tri hrvatske regije

02.11.2023 u 15:35

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se idućih dana očekuju potencijalno opasne vremenske prilike, a najgore bi moglo biti sutra. Na snazi je niz upozorenja putem sustava Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda

Prema kraju dana i u noći na petak sa zapada stiže postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom. Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno. Crveno upozorenje sutra je na snazi u riječkoj, splitskoj i kninskog regiji zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena.

U noći i sutra prijepodne sa zapada jače naoblačenje s kišom te pljuskovima i grmljavinom. Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sunčanije, ali još mjestimice s kišom i pljuskovima. Umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar, u gorju i na Jadranu s olujnim udarima slabjet će u drugom dijelu dana. Temperatura na kopnu većinom od 11 do 17 °C, a na Jadranu od 15 do 20 °C, javlja DHMZ.

'Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti', upozorava DHMZ.

Danas je duž cijele obale na snazi narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog juga. Očekuju se udari od preko 110 kilometara na sat. U Gorskom kotaru je na snazi narančasti alarm zbog jakog vjetra, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena. U ostatku Hrvatske su također na snazi upozorenja zbog jakog vjetra, obilne kiše i mogućih grmljavinskih nevremena, ali žute razine.