SLIV KUPE UGROŽEN

Sloveniju opet pogodile teške kiše: Rijeke rastu, more se izlijeva, čuju se sirene

27.10.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Cijelu Sloveniju tijekom noći zahvatile su oborine, a najjače su bile na zapadu zemlje. U Piranu i Izoli oglasile su se sirene zbog visoke plime mora. Rijeke na zapadu već su počele rasti, a povećat će se i vodeni tokovi u ostalim dijelovima zemlje, pri čemu je posebno ugrožen sliv Kupe, rijeke čiji tok predstavlja prirodnu granicu Slovenije i Hrvatske

Prema prognozama Agencije za okoliš (Arso), uglavnom će poplaviti manje rijeke u zapadnoj, sjevernoj, središnjoj Sloveniji i porječju Kupe, a moguće je i izlijevanje bujičnih vodotoka.

Najviše oborina tijekom noći palo je u Otlici na zapadu Slovenije - oko 125 milimetara. Slične brojke bilježe Vogel, Bovec, Idrija, a nešto manje (oko 80 mm) Logarska dolina na sjeveru zemlje, blizu Savinjske doline, područja koje su u kolovozu pogodile strašne poplave, prenosi RTVSlo.

U mjestu Struga na Savinji, gdje su stanovnici evakuirani jer prijeti odron 300 kubika zemlje u rijeku, što bi stvorilo val od 15 metara, klizište se pomiče, no stanje je trenutačno stabilno, javljaju lokalne vlasti.

Plima u Izoli Izvor: Pixsell / Autor: Tomaž Primožič/Bobo/F.A. BOBO

Zbog visoke plime oglasile su se sirene u primorskim gradovima Piranu i Izoli. Plimni val će doseći oko 50 centimetara, a more bi se trebalo povući oko 11 sati.

Kako javlja piranska civilna zaštita, u Piranu su se sirene upozorenja na opasnost zbog visoke plime mora oglasile u 6.09 sati, a u Izoli u 6.22 sati. U Piranu je more prešlo rub obale. Vatrogasci su podigli barijeru ubrzo nakon što se uključila sirena. Kako su za Primorske novice rekli vatrogasci u Piranu, daljnji razvoj događaja ovisi o količini kiše koja će pasti, kao i jačini vjetra. Razina mora bit će najviša oko 9 sati, a trebala bi početi opadati ​​nakon 11 sati. Mještane se moli da čuvaju svoju imovinu.

Agencija Republike Slovenije za okoliš (Arso) za danas je izdala crveno upozorenje zbog najavljenih obilnih oborina i vjetra za velik dio zemlje. Crveno upozorenje na oborine vrijedi za sjeveroistok, sjeverozapad i jugozapad zemlje, a crveno upozorenje za vjetar za sjeverozapad i jugozapad. Za ostatak Slovenije izdano je narančasto upozorenje.

Očekuje se količina oborine od 60 do 150 litara po četvornom metru u periodu od 12 sati, barem u brdskim predjelima, a uglavnom od 20 do 50 litara po četvornom metru na ravničarskom istoku zemlje.

Jugozapadnjak će jako ojačati, a na izloženim mjestima mogu se očekivati ​​udari i do 100 kilometara na sat. Na području sjeverozapadne i jugozapadne Slovenije vjetar može rušiti stabla i otkrivati ​​krovove. Promet može biti znatno otežan i mogući su prekidi u opskrbi električnom energijom. Kretanje na otvorenom može biti vrlo otežano, a ponegdje i opasno zbog letećih predmeta, upozorava Arso.

Iz Agencije za sigurnost prometa upozoravaju vozače da za vrijeme nevremena ne kreću na put osim ako to nije prijeko potrebno.