RECESIJA

Sloveniji prijeti porast broja nezaposlenih

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 19.12.2011 17:19
  • Objavljeno 19.12.2011 u 17:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog recesijskih trendova u Europskoj uniji i usporavanja gospodarske aktivnosti u Sloveniji se idućih godina može očekivati porast broja nezaposlenih, izjavio je u razgovoru za ljubljansko 'Delo' od ponedjeljka direktor vladina ureda za makroekonomske analize (UMAR) Boštjan Vasle

Trendovi rasta u eurozoni su se krajem godine okrenuli u odnosu na pozitivan trend s početka godine pa neke međunarodne ustanove u neformalnim razgovorima za iduću godinu ne isključuju ni negativan rast u eurozoni, pojasnio je Vasle u razgovoru, dodajući da će se to odraziti i na Sloveniju koja je zadnjih godina počela zaostajati za rastom u odnosu na prosjek EU-a.

'Očekujemo da bi broj nezaposlenih idućih godina u prosjeku mogao iznositi 120.000', rekao je Vasle. Prosječan broj nezaposlenih u ovoj godini iznosio 110.000, skoro deset posto više nego u 2010. godini.

O politici buduće vlade ovisi stvaranje pretpostavki za solidniji razvoj u budućnosti, a u prvom je redu potrebno srediti javne financije i reformama ojačati konkurentsku sposobnost gospodarstva u cjelini, naveo je Vasle.

'Odluke nove vlade utjecat će na gospodarski rast, zaposlenost i naš pristup međunarodnim financijskim tržištima', rekao je Vasle, te dodao da se zbog pada kreditnog rejtinga Slovenija ne može dodatno zaduživati pod sadašnjim uvjetima na međunarodnom tržištu kapitala te da će to, zajedno s padom realnih prihoda u idućoj godini, osjetiti i građani i poduzeća.

'Cijena zaduživanja države prenosi se na cijeli bankarski sektor. Viša cijena novca prelit će se na poduzeća i građane. Možemo očekivati skuplje zaduživanje, uz zaoštrene gospodarske prilike, manje realne dohotke i skuplje kredite za građane', rekao je Vasle. Pred novom vladom su teške zadaće, ali nije sve tako crno ako se ostvare reforme i financijska konsolidacija i ako u eurozoni dođe do oporavka, ocijenio je Vasle.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi