širenje zaraze

Slovenija poziva državljane u inozemstvu da ne dolaze za Uskrs

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2020 12:35
  • Objavljeno 30.03.2020 u 12:35
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar pozvao je državljane koji žive u inozemstvu i u državama s dobrim zdravstvenim sustavom da za uskršnje praznike ostanu tamo

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani, Logar je kazao da se je u Sloveniju u zadnje vrijeme vratilo oko tisuću Slovenaca, a njih 360 njih je iz europskih zemalja ugroženih koronavirusom Slovenija vratila evakuacijskim rutama.

Onima koji bi se željeli vratiti u zemlju za uskršnje praznike Logar je uputio poruku da to ne čine, kako bi se u te dane izbjegli očekivani zastoji i druge neprilike na granicama.

'Neka u najvećoj mjeri ostanu tamo gdje jesu, vjerujem da im je tamo boravak siguran', kazao je Logar, dodavši da su u europskim državama, gdje većinom žive i rade, sigurni ako se pridržavaju restrikcija koje tamo vrijede u sadašnjoj pandemiji koronavirusa.

Logar je kazao da tzv. 'megazakon', koji će za ublažavanje posljedica epidemije koronavirusa u Sloveniji ovaj tjedan potvrditi parlament, među ostalim određuje da strani državljani, koji su u Sloveniji za vrijeme trajanja mjera za suzbijanje epidemije, ne moraju produžavati vize ako im one isteku.

Pozvao je države u kojima žive Slovenci da učine isto. Za Slovence koji se vraćaju iz inozemstva u organizaciji ministarstva vanjskih poslova obvezna je 14-dnevna karantena, pa i ako su se prije dolaska nalazili u samoizolaciji. Do sada su organizirane tri takve karantene za one koji su prebačeni iz Španjolske i Austrije. Nalaze se u hotelima u Velenju, Postojni i Lendavi, a svi koji su tako evakuirani naknadno će biti i testirani na koronavirus.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!