ZAVRŠETAK PRISTUPNOG PROCESA

Slovenija još bez stava o hrvatskim pregovorima

20.05.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Nadležni odbori slovenskog parlamenta još nisu donijeli konačno stajalište o zatvaraju preostalih nezatvorenih poglavlja u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, potvrdila je u petak za Slovensku tiskovnu agenciju STA Darja Lavtižar Bebler, predsjednica odbora za europske poslove.

Izjavila je da su se parlamentarni odbori za vanjsku politiku i europske poslove protekli tjedan upoznali i sa stajalištima slovenske vlade oko završetka pristupnog procesa Hrvatske, vezano na sastanak europskih ministara vanjskih poslova država članice početkom idućeg tjedna.

No, o tome je li Hrvatska ispunila kriterije za zatvaranje do sada nezatvorenih poglavlja 'nisu donijeli nikakve zaključke', navela je Lavtižar Bebler

Razlog je u tom što slovenska vlada od Europske komisije još nije dobila izvješće na temelju kojega bi mogla formirati vlastito stajalište, objasnila je.

Dodala je da je više članova odbora pohvalilo napredak Hrvatske u zatvaranju poglavlja, no da je bilo i upozorenja iz redova oporbe da slovenska vlada mora paziti na zaštitu nacionalnih interesa.