izborna šutnja

Slovenija izlazi na sedme lokalne izbore, bira se 2012 načelnika općina i općinskih vlada

16.11.2018 u 11:34

Bionic
Reading

Manje od pola godine nakon što su izabrali sastav novog parlamenta Slovenci će u nedjelju opet na biračka mjesta, a biraju općinske vlasti i načelnike 212 općina, na sedmima po redu lokalnim izborima u samostalnoj državi

Nakon jednomjesečne političke kampanje u petak u ponoć nastupa izborna šutnja, a prvi rezultati, koji će dati odgovor na odnose snaga na lokalnoj razini, znat će se u nedjelju nakon zatvaranja birališta. Biranje općinskih vlasti i gradonačelnika u većim gradovima obično ne odražava sliku političkih trendova karakterističnu za vlast na državnoj razini.

Na lokalnim izborima prevagu odnose pragmatične neideološke koalicije, teško zamislive pri sastavljanju središnje vlade, ili popularne osobe koje su se već dokazale radom na uređenju infrastrukture i privlačenju investicija. U općinskim vijećima obično relativno najviše glasova dobivaju tradicionalno etablirane stranke lijevog i desnog centra koje onda sklapaju koalicije za potrebnu većinu, dok 'nove' stranke bez infrastrukture na terenu teško mogu računati na veći uspjeh.

Tako će stranke koje su osnovali Miro Cerar i Marjan Šarec, unatoč uspjehu na parlamentarnim izborima u zadnja dva ciklusa, na nedjeljnim lokalnim izborima imati marginalnu ulogu, a dominirat će 'stare' stranke, poput Socijaldemokrata (SD), Demokratske stranke, pa čak i Pučke stranke (SLS), iako je ona bez predstavnika u sadašnjem slovenskom parlamentu, Državnom zboru.

Najinteresantnija bitka vodit će se za mjesta načelnika u velikim gradovima, osobito u prijestolnici, gdje se za svoj četvrti uzastopni mandat bori Zoran Jankovič. Nekadašnji direktor Mercatora, kojemu 2012. godine nije uspjelo sastaviti vladu iako je njegova, na brzu ruku oformljena, stranka Pozitivna Slovenija (PS) pobijedila na parlamentarnim izborima, prema zadnjim prognozama ima uvjerljivu prednost pred glavnim protukandidatom Anžeom Logarom, 'mladom nadom' Demokratske stranke (SDS) političkog veterana Janeza Janše.

Možda će Jankovič, za kojim se vuku dugogodišnje afere pa i sudski procesi (makar nikad nije bio pravomoćno osuđen), čak pobijediti već u prvom krugu, s više od polovice glasova, iako u gradskom vijeću neće dobiti uvjerljivu većinu kao na zadnjim izborima, tvrde slovenski politički analitičari.

Kao argument navode da Ljubljana važi za utvrdu birača sklonih ljevici, s kojom je Jankovič u dobrim odnosima, dok Janša važi za 'tamnog princa' slovenske politike, a njegova stranka u zadnje vrijeme za krajnje desnu u odnosu na dominantne trendove među europskim pučanima.

Za razliku od Ljubljane, Maribor se smatra sklonim desnim kandidatima i često mijenja nekad popularne političare pa je skoro sigurno da na ovim izborima nema izgleda da novi gradonačelnički mandat osvoji ljevici naklonjen Andrej Fištravec, gotovo nepoznata politička figura pred tzv. 'urbanu revoluciju' prije nekoliko godina, kad je u prosvjedima protiv 'političkih elita' bio smijenjen stari gradonačelnik Franc Kangler.

Dapače, Kangleru koji se u međuvremenu vratio na političku scenu, a rehabilitiran je i u ponovljenim sudskim procesima, nakon što je najprije bio osuđen zbog korupcije i zloporabe ovlasti, prema nekim se anketama smiješi povratak u gradonačelnički ured iako bi mu račune mogao pomrsiti i kandidat političke sredine, do sada malo poznati Sašo Arsenovič.

Po četvrti bi put 'starog/novog' gradonačelnika mogao dobiti i Koper kojega vodi za neke kontroverzni poduzetnik Boris Popovič, a kao i kod Jankoviča i kod njega je glavni argument biračima da je u taj lučki grad, nakon što su ga najveće stranke zanemarile, doveo kapital, obnovio gradske ulice i nogometni stadion, a u prilog mu ide što ga građani vole iako znaju da nije bezgriješan.