SPREMNI NA PROVEDBU PRESUDE

Slovenija hitno odlučuje o zakonima vezanim za arbitražu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 27.11.2017 11:21
  • Objavljeno 27.11.2017 u 11:21
Državni zbor

Državni zbor

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Slovenski parlament u ponedjeljak je započeo postupak prihvaćanja paketa tzv. 'implementacijskih' zakona, zakonskih izmjena za koje vlada tvrdi da su značajne kako bi se arbitražna presuda o granici s Hrvatskom mogla primijeniti u praksi kad za to dođe vrijeme.

Riječ je o promjenama zakona o evidentiranju državne granice, morskom ribarstvu, zemljišnoj knjizi i pravima ljudi u pograničnom području. Predsjednik parlamenta Milan Brglez, član stranke premijera Mire Cerara, kazao je da je prihvaćanje tih zakona nužan korak kojim Slovenija pokazuje da prihvaća arbitražnu presudu i da je ona unatoč hrvatskom odbijanju obvezujuća za obje strane. Dok Hrvatska ne pristane na arbitražnu presudu i njenu primjenu odredbe zakona o evidentiranju državne granice neće se moći provesti u praksi i bit će potrebno 'strpljenje', kazao je Brglez.

Prema njegovim riječima, donošenje paketa tzv. 'implementacijskih' zakona vladi su preporučili i stručnjaci za međunarodno pravo, s tumačenjem da je to potrebno i u slučaju da bi se Slovenija odlučila na tužbu protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude ili za iznošenje tog slučaja pred neku međunarodnu instituciju, jer bi izmjenama zakona o evidentiranju državne granice kao pravnim temeljem dokazivala da je zainteresirana da se arbitražna odluka provede i da od toga nije odustala.

Sve tri stranke u vladi premijera Mire Cerara i dio oporbe najavili su da će glasovati za zakone. Opstrukciju rasprave i glasovanja najavila je oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS), čiji su zastupnici izašli iz dvorane. Prije toga, njeni su zastupnici naveli da ne podržavaju predložene zakone, da su postupci koje Cerarova vlada vodi u pogledu graničnog spora s Hrvatskom 'štetni', a implementacijski zakonski paket 'bespredmetan' jer je Hrvatska odbila arbitražu i nudi nove pregovore o granici. Predstavnici demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI) također su u raspravi izjavili da je prihvaćanje spomenutih zakona nepotrebno sve dok Hrvatska odbija presudu i razgovore o njenoj implementaciji te da iz poteza vlade može nastati i šteta, ali da se prihvaćanju zakona koje je predložila vlada ipak neće protiviti.

  • +8
  • +5

Andrej Plenković i Miro Cerar

Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Iako je za zakonske prijedloge vlade najavljeno devet sati rasprave, očekuje se da će više zastupnika i stranaka u parlamentu od toga odustati pa se računa da bi do glasovanja moglo doći sredinom popodneva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!