SLOBODA KRETANJA RADNIKA

Slovenija blokirala još jedno poglavlje

24.07.2009 u 15:31

Bionic
Reading

Slovenija je u petak i službeno blokirala zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika, uz obrazloženje da je Hrvatska i u tom poglavlju priložila dokumente koji prejudiciraju graničnu crtu, a time se broj blokiranih poglavlja za otvaranje ili zatvaranje popeo na 14, doznaje se iz diplomatskih izvora

Slovenija je na sastanku radne skupine za proširenje Vijeća EU-a ostala jedina zemlja članica koja nije dala suglasnost za zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika.

Ljubljana je kao razlog istaknula da se Hrvatska u dokumentima koje je priložila poziva na Zakon o javnom bilježništvu, a koji se pak poziva na Zakon o gradovima i općinama u kojem se nalazi popis mjesta u Hrvatskoj, među kojima su četiri pogranična sela u Istri, koje Slovenija smatra spornim.

Izvor iz švedskog predsjedništva je istaknuo da unatoč blokadi "Hrvatska nastavlja s reformama u okviru pristupnog procesa, što je uočeno i zabilježeno u raspravi radne skupine".

Slovenija u ovom trenutku blokira otvaranje devet i zatvaranje pet poglavlja. Tijekom ovoga mjeseca Hrvatska je predala Europskoj komisiji mjerila za zatvaranje pregovora u četiri poglavlja, a uskoro se može očekivati i dovršetak posla u još jednom poglavlju.

To znači da će uskoro posao biti dovršen za ukupno 10 poglavlja, čemu treba pridodati još sedam poglavlja koja su već formalno zatvorena, što je gotovo posve u skladu s indikativnim kalendarom Europske komisije, koji predviđa završetak pregovora s Hrvatskom do kraja ove godine.

Odlukom o privatizaciji i restrukturiranju brodogradilišta Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje u poglavlju Tržišno natjecanje, koja su sada na verifikaciji u Europskoj komisiji. Od još neotvorenih poglavlja ostaje Pravosuđe i temeljna prava, koje blokira nekoliko zemalja zbog ocjene o nepotpunoj suradnji s haaškim sudom.

Sloboda kretanja radnika spada u tzv. četiri slobode na kojima se temelji unutarnje tržište EU-a - sloboda kretanja robe, usluga i kapitala.

Odredbe iz ovoga poglavlja odnose se samo na radnike koji su u radnom odnosu, dok su prava samozaposlenih osoba regulirana u Poglavljima o slobodi pružanja usluga i pravu poslovnog nastana.