RAZOČARANI

Slovenci se pitaju zašto su se borili

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2010 12:11
  • Objavljeno 14.12.2010 u 12:04
Slovenka

Slovenka

Izvor: Pixsell / Autor: nph / EXPA

Dvadeset godina nakon što su na referendumu s 95-postotnom većinom glasovali za samostalnu državu, mnogi su Slovenci zbog opće krize danas razočarani uvjetima života, ali ne znaju tko je za to kriv.

"Ako se sadašnja politika radikalno ne promijeni, kroz dvije godine, a možda i prije, zaprijetit će nam grčko-irski scenarij", tvrdi danas Alojz Peterle čija je vlada organizirala referendum o samostalnosti održan 23. prosinca 1990.

Peterle je to rekao u ponedjeljak na večer na tribini lista "Dnevnik" pod naslovom "Jesmo li se za to borili?", na kojoj se više naraštaja političara osvrnulo na političku i gospodarsku perspektivu države pred važnu obljetnicu i državni Blagdan samostalnosti.

Dugo godina jedan od najistaknutijih slovenskih političara i čelnika desnog centra, a sada zastupnik u Europskom parlamentu, Peterle razmišlja o ponovnom osnivanju nove demokršćanske stranke, a za sadašnje stanje optužuje vlade "tranzicijske ljevice" koje su prema njegovu mišljenju dopustile "visoko zaduživanje" i "kadrovske mreže" koje vladaju državom.

S druge strane, na tribini nisu izostale ni ocjene kako su upravo Peterleova vlada i tada vladajuća desna koalicija "Demos" pokrenuli pogrešan model gospodarske privatizacije i tako stvorile "tajkune" što ih je onda upropastila financijska kriza.

Uz to, klasična je teza političara s ljevice da desnica nije ispunila očekivanja ljudi koji su glasovali za neovisnost jer je "pogodovala Crkvi" donijevši zakon o denacionalizaciji koji je tada bio "najradikalniji" među postkomunističkim državama.

"Cijela je Europa danas na prijelomnici, a ne samo Slovenija, ali je žalosno koliko se energije u ovoj državi potroši na ništa, što kao mali narod ne bismo smjeli dopustiti", rekla je na tribini "Dnevnika" publicistica Spomenka Hribar. Nekada "prva dama" koalicije "Demos" odavno se distancirala od tzv. "radikalne desnice" koja se s tzv. "tranzicijskom ljevicom" bori za političku dominaciju i ekonomski utjecaj, pri čemu se međusobno optužuju za pogreške u razvoju države.

Ekonomist srednje generacije Jože Damijan ustvrdio je na tribini "Jesmo li se za to borili?" da su Slovenci osamostaljivanjem ipak dobili državu modernog demokratskog ustroja, ali ne i učinkovit i pravedan gospodarski sustav koji im je pred referendum obećavan parolom o "maloj Švicarskoj" u koju bi se Slovenija mogla razviti izlaskom iz tadašnje Jugoslavije.

Damijan je samo nekoliko mjeseci bio ministar za razvoj u bivšoj vladi Janeza Janše, a odstupio je pod optužbama da je "neoliberal" i da se bori za što više ulaska stranog kapitala u državu i za prodaju slovenskih banaka.

"U prvim godinama samostalnosti oklijevali smo s privatizacijom, pa nas je i tzv. tajkunizacija pogodila kasnije nego druge tranzicijske države. Sadašnje stanje izazova nezadovoljstvo i sukobi i bojim se da ćemo nazadovati ako ne dođe do temeljite moralne obnove u društvu", rekao je Damijan, ali je naglasio da u Sloveniji vidi još mnogo razvojnog "neiskorištenog potencijala" koji mogu iskoristiti budući naraštaji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi