NOVOGODIŠNJA ANKETA

Slovenci optimističniji za 2017., no drže da država stagnira ili nazaduje

27.12.2016 u 09:47

Bionic
Reading

Slovenci u slijedeću godinu ulaze s više optimizma nego prijašnjih godina, ali ih većina smatra da država stagnira i ne ide u pravom smjeru, pokazala je tradicionalna novogodišnja anketa koju je u utorak objavilo ljubljansko 'Delo'

Da će 2017. biti bolja od godine na izmaku ocijenilo je 49 posto ispitanika u Sloveniji, a da će biti ista kao i 2016. smatra ih 39 posto te da će biti lošija osam posto, pokazala je anketa 504 ispitanika. Broj optimistično raspoloženih po prvi je put u zadnje četiri godine nadmašio broj pesimističnih, a optimizam je izraženiji kod onih s natprosječnim primanjima i mlađih od 34 godine.

Prema sličnom ispitivanju prije godinu dana, 37 posto ispitanika ocjenilo je da će im 2016. biti bolja od prethodne, 39 posto da se stanje neće promijeniti, a 20 posto je očekivalo da će im biti lošije. Ovogodišnji rezultati pokazuju da se trend rasta optimizma nastavlja četvrtu godinu zaredom, ali ne postoji zadovoljstvo vladom i stanjem u državi.

Tako je u anketi manje od trećine ispitanika ocijenilo da država napreduje i ide u pravom smjeru, 22 posto ih smatra da zemlja nazaduje, a 43 posto da stagnira i ne ide naprijed, navodi 'Delo'.