veliko prijateljstvo

Slovenci od Kine dobili 300.000 zaštitnih maski

20.03.2020 u 17:05

Bionic
Reading

Pošiljka od 300.000 zaštitnih maski iz Kine pristigla je u petak u Ljubljanu, a one će najprije biti uskladištene u državnim rezervama a potom podijeljene onim službama koje ih najviše trebaju, rekao je glasnogovornik državnog kriznog stožera. Na konferenciji za novinare u sjedištu vlade, Jelko Kacin je kazao da je riječ o pošiljki koju je kao donaciju Sloveniji osigurao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, zahvaljujući prijateljstvu s osnivačem kineske kompanije Alibaba Jackom Maom.

Zbog zakašnjelih priprema na epidemiju koronavirusa, maske svih tipova i nužna oprema za medicinsko osoblje ovih dana kritično nedostaju, navodi nova vlada.

Ulažu se svi napori da se to riješi do kraja tjedna, a u nekim poslovima uvoza došlo je do problema, pa nije realiziran predviđeni uvoz iz Španjolske i Njemačke, no govori se o pokretanju vlastite proizvodnje maski, te interventnim količinama koje treba osigurati Europska unija.

Na istoj konferenciji za novinare govorio je i ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs koji je izjavio da državljani sve bolje razumiju situaciju zbog koje od danas vrijedi zabrana okupljanja i kretanja na javnim površinama.

Kazne od 400 eura za prekršitelje, po njegovim riječima, imaju pravo izricati zdravstveni inspektori, a oni koji uredbu budu kršili morat će slušati i naloge policije da se raziđu ako ih se uhvati prilikom nadzora.

Pritom će im se izricati samo opomena ako im to bude prvi put, a kaznu naplaćivati ako se ogluše na naredbe policije.

Cilj mjere kojom se zabranjuje kretanje i okupljanje pojedinaca na javnim površinama jest da se zaštiti zdravlje ljudi i da se država što prije dovede u normalno stanje, odnosno obuzda epidemija, kazao je Hojs.

Pojasnio je da uredba predviđa izuzetke, pa tako na javnim površinama zajedno ali na propisanoj udaljenosti mogu biti članovi iste obitelji, a u automobilu se na putu na posao mogu zajedno voziti kolege koji zajedno rade u istom prostoru, pri čemu u vozilu ne smije biti više od pet osoba.

U skoro svim ostalim slučajevima dopušten je izlazak na takva mjesta samo pojedinačno.

Hojs nije isključio da će se ubuduće u pojedinim sredinama, odnosno općinama, ako to bude zahtijevala situacija sa širenjem koronavirusa, uvesti svojevrsne karantene, pri čemu se iz takvih sredina neće moći izaći "ni u planine niti u vikendice".