TUČA, VJETAR, BUJICE...

Slovenci najavljuju još žešće nevrijeme: Gotovo cijela kontinentalna Hrvatska u opasnosti

19.07.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Nakon što je iznimno jako nevrijeme i u utorak pogodilo Sloveniju te dio unutrašnjosti Hrvatske, stanovništvo naše regije je na dodatnom oprezu. Za danas slovenski lovci na oluje sa stranice neurje.si, koji su proteklih dana vrlo precizno prognozirali nevremena, najavljuju višestruko jaču oluju koja će pogoditi znatno šire područje nego jučerašnje

Podsjetimo, u utorak je velik dio Slovenije i unutrašnjost Hrvatske zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom koji je ponegdje rušio stabla te odnio krovove s kuća i javnih objekata.

Jučerašnje upozorenje bilo je 2. stupnja (označeno crvenom bojom), a za srijedu je Neurje izdalo najviši, 3. stupanj opasnosti, jer se u većem dijelu Slovenije očekuje vrlo olujno nevrijeme.

Dok će najviše dnevne temperature iznositi između 31 i 33 Celzijeva stupnja, uslijed prolaska vremenske fronte može se očekivati ​​razvoj vrlo jakih oluja (superćelija), a one se mogu razviti u lokalne oluje.

  • +5
Uništeno korito rijeke Cerknice u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.A.Bobo

Ovoga puta oluja će se razviti nešto južnije nego jučer - u većem dijelu Austrije te u austrijskoj Koruškoj i diljem Slovenije. Današnji su uvjeti povoljniji za nastanak jakih oluja superćelijske prirode jer će puhati iznimno jak vjetar - u nižim slojevima južni do jugoistočni, a u višim jugozapadni do zapadni. Također će biti dostupno mnogo konvektivne energije – vidimo između 2000 i 3000+ J/Kg CAPE u cijeloj regiji, navode s Neurja.

Jak vjetar u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regović/PIXSELL

Prve jače olujne ćelije stići će na sjever i sjeveroistok Slovenije s austrijske strane i premjestiti se prema Hrvatskoj, gdje će se poslijepodne formirati jak olujni pojas koji će putovati prema Bosni i Srbiji. Upravo te olujne ćelije koje će se razviti uz slovensku granicu imat će potencijal za razvoj gušće tuče, a probleme će opet stvarati jak vjetar. Zbog jakih pljuskova ponegdje se mogu očekivati ​​bujične poplave.

Poseban oprez danas se preporučuje na području označenom ljubičastom bojom.