cijela zemlja na udaru

Katastrofa u Sloveniji: Vjetar odnio krovove na desecima kuća, škola i vrtića, stotine evakuirane

19.07.2023 u 09:02

Bionic
Reading

Velik dio Slovenije u utorak kasno poslijepodne zahvatilo je nevrijeme s jakim vjetrom koji je ponegdje rušio stabla te odnio krovove s kuća i javnih objekata, među ostalim, vrtića u Črnomlju na samoj granici s Hrvatskom. Nekoliko skupina koje kampiraju na otvorenom našlo se u opasnosti pa su ih vatrogasci evakuirali na sigurno

Snažna olujna fronta prešla je u utorak navečer veći dio Slovenije s udarima vjetra koji su ponegdje bili jači od 100 kilometara na sat, rušila stabla i skidala krovove. Bez struje je ostalo ukupno deset tisuća korisnika, javlja RTVSlo.

Nakon nevremena vatrogasci 10 profesionalnih postrojbi i 301 udruge dragovoljaca uklonili su velik broj srušenih stabala s prometnica, objekata, vozila i telekomunikacijskih vodova te prekrili krovišta stambenih, gospodarskih, poljoprivrednih, industrijskih i poslovnih objekata.

Srušena stabla i vjetar uzrokovali su štetu na objektima, cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi te vozilima. Na pruzi Ljubljana - Zagreb u Grosuplju zbog srušenih stabala prekinut je željeznički promet.

U općini Kostel jak vjetar srušio je šator kampera, a vatrogasci su evakuirali skupinu od 110 ljudi, među kojima je bilo 70 djece, u Centar za školske i izvannastavne aktivnosti Fara.

  • +5
Uništeno korito rijeke Cerknice u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Žiga Živulović jr./PIXSELL/F.A.Bobo

U mjestu Dovje u općini Kranjska Gora vatrogasci su zbog jakog vjetra evakuirali 45 djece koja su kampirala na otvorenom u prostorije osnovne škole. U naselju Velike Malence u općini Brežice, tek nekoliko kilometara od slovensko-hrvatske granice, vatrogasci su evakuirali 98 ljudi iz kampa u prostorije vatrogasnog doma.

Nevrijeme je najteže pogodilo Dolenjsku i Belu Krajinu, također uz samu granicu s Hrvatskom, gdje su stradali brojni krovovi i objekti, među kojima je i dječji vrtić u Črnomlju. Nekoliko dijelova Dolenjske dugo je bilo bez struje.

Osim dvije grupe kampera, dolenjski vatrogasci spasili su društvo iz pčelarskog doma u Podstenicama na Kočevskom rogu. Prema dosad prikupljenim podacima, tijekom nevremena nitko nije ozlijeđen.

Velike probleme nevrijeme je izazvalo i u Koruškoj i Celju. Najgore je prošla općina Šoštanj, u kojoj su zabilježena 32 incidenta, a interveniralo je 78 vatrogasaca. Većinom je riječ o krovovima koje je odnio vjetar, a vatrogasci su ih hitno prekrili i radovi na terenu se nastavljaju. Zapovjednik šoštanjske Civilne zaštite Peter Radoja potvrdio je da je dio područja u toj općini neprohodan.

Vatrogasci su imali posla i u općinama Slovenj Gradec i Črna na Koruškoj, gdje je vjetar također odnio krov osnovne škole. Najveći problem je to što su srušeni mnogi stupovi elektroinstalacija, rekla je gradonačelnica Romana Lesjak.

Nevrijeme je žestoko pogodilo i zapadni dio Slovenije, gdje je vjetar odnosio krovove na području Vrhnike, Logatca, Idrije i Cerknog. U sjevernoj Primorskoj među najugroženijima su bile općine Kanal ob Soči, Bovec, Kobarid i Tolmin. 'Za vrijeme udara vjetra na tornju vatrogasnog doma izmjerili smo brzinu od 141 kilometra na sat', rekao je Miha Vencelj, zapovjednik Civilne zaštite Tolmin. Vatrogasci su intervenirali u 19 stambenih zgrada na području Tolmina, a dvije su teže oštećene i obitelji će vjerojatno morati biti preseljene, rekao je Vencelj.

Meteorolozi i za srijedu poslijepodne, navečer i u noći na četvrtak najavljuju lokalno nevrijeme s tučom, olujnim udarima vjetra i jakim pljuskovima.

Nevrijeme u Humu na Sutli Izvor: tportal.hr / Autor: Čitatelj tportala