50.000 EURA PO OBITELJI

Slovenci će prigrliti Ujgure iz Guantanama?

16.01.2013 u 11:09

Bionic
Reading

Slovenija se sprema na prihvat dvojice zatvorenika iz američke baze Guantanama na Kubi i više članova njihovih obitelji, objavio je u srijedu informativni portal Telekoma Slovenije, što ministarstvo vanjskih poslova za sada nije komentiralo

Portal navodi da je Ljubljanu nedavno posjetio posebni izaslanik američke vlade, te sa ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom i drugim predstavnicima slovenskih vlasti dogovarao zadnje detalje o preseljenju dvojice zatvorenika iz Guantanama i njihovih obitelji u Sloveniju, što bi trebalo biti realizirano kroz koji tjedan.

Prema navodima portala, radi se navodno o dvojici iz skupine od 22 kineska Ujgura koje je američka vojska zarobila u Afganistanu 2001. godine, pa ih se sumnjičilo za terorizam, ali su američki sudovi utvrdili da nijedan od njih nije opasan za SAD. Zato je u sklopu raspuštanja zatvora u Guantanamu potrebno naći zemlje koje su njih i njihove obitelji spremne prihvatiti jer se ne mogu vratiti u Kinu koja ih smatra separatističkim borcima.

Većina Ujgura iz Guantanama je prethodnih nekoliko godina zemalja već preseljena u druge zemlje - Albaniju, Salvador, Bermude i na Palau, navodi spomenuti portal. Boravak svakog od oslobođenih Ujgura i članova njihovih obitelji Sloveniju bi koštao oko 50.000 eura jer bi morala osigurati njihovo potpunu integraciju i uvjete za život.

Ujguri su turkofona muslimanska zajednica koja čini većinu u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang, inače bogatom naftom i drugim prirodnim resursima. Veliku provinciju povremeno zahvaćaju nemiri i nasilje. Kineska vlada smatra te pojava izrazima ujgurskog separatizma kojemu se odlučno suprotstavlja, a ujgurske skupine borbom za vjerska i nacionalna prava te zajednice.

Bivši slovenski premijer, a sadašnji predsjednik Borut Pahor pregovarao je 2010. godine o mogućnosti da Slovenija prihvati nekog od zatočenika iz Guantanama, ali su reakcije javnosti pokazale da od toga neće biti ništa nakon što je WikiLeaks objavio sadržaj diplomatske depeše koja je sugerirala da je Pahor na taj način nastojao ishoditi susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom, pa je parlament promjene zakona o strancima koje su trebale biti pravna podloga za aranžman s SAD-om tada odbio velikom većinom.