OSTAO BEZ ODVJETNIKA

Sloković i Prodanović otkazali Bandiću punomoć

15.02.2017 u 09:25

Bionic
Reading

Sjednica optužnog vijeća u aferi Štandovi danas je na zagrebačkom Županijskom sudu ponovno odgođena. Ovaj put sjednica je odgođena zbog Milana Bandića, odnosno činjenice da su mu njegovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković otkazali punomoć

Sljedeća sjednica Optužnog vijeća na kojoj bi se trebalo odlučivati o pravomoćnosti optužnice zakazana je za 23. veljače, a sud će Bandiću postaviti odvjetnika po službenoj dužnosti, piše Večernji list.

Podsjetimo, Bandića terete da je s Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi 'U ime obitelji' priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. 

U prosincu prošle godine Vrhovni sud odbio je Bandićevu žalbu da se iz spisa u aferi 'štandovi' izdvoje iskazi svjedoka koje je tijekom istrage tužiteljstvo ispitalo bez nazočnosti obrane optuženika.

Vrhovni sud dao je za pravo prvostupanjskom sudu koji je po istom zahtjevu zaključio da zakonom nije propisana obveza državnog odvjetnika, odnosno Uskoka da u okviru tzv. državnoodvjetničke istrage obavještava okrivljenika i njegovog branitelja o ročištu na kojem se ispituju svjedoci.

Sud je naglasio i da će Uskokovi dokazi biti 'podvrgnuti strogoj ocjeni vjerodostojnosti, ako optužnica bude potvrđena, jer se, bez neposrednog ispitivanja tih svjedoka na raspravi i omogućavanja obrani da iskoristi pravo na postavljanje pitanja, na takvim dokazima ne može isključivo ili u odlučujućoj mjeri temeljiti osuđujuća presuda'.

Kada je obrana u listopadu tražila izdvajanje navodno nezakonitih dokaza, Uskok je tvrdio da je riječ o odugovlačenju postupka. No, Bandićeva odvjetnica Jadranka Sloković to je odbacila ističući da je riječ o povredi prava na dobru obranu.