SUĐENJE ZA UBOJSTVO IVANE HODAK

Šlogar o krivnji: Časni sude, u dvojbi sam

Bionic
Reading

Mladen Šlogar nije se želio danas na početku suđenja za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak izjasniti o krivnji za zločin zbog kojeg mu prijeti 40 godina zatvora

ZAGREB - Nakon čitanja optužnice koja ga tereti za teško ubojstvo iz bezobzirne osvete, 61-godišnji beskućnik Mladen Šlogar zvani Žila rekao je da je razumio optužnicu, ali da se ne može o njoj očitovati dok se ne posavjetuje s braniteljem Antoniom Zujićem, pa je suđenje nakratko prekinuto.

'Nitko mi ne šalje novac'

Šlogar se u sudnici pojavio obrijan i ošišan, odjeven u traperice isivu majicu. U sudnicu je ušao vidno uznemiren i zbunjen, a smetali suga brojni fotografi. Sudskom vijeću izjavio je da je po zanimanjuadministrativni službenik,neoženjen bez djece, posla, imovine i prihoda. Odbacio je i nagađanjamedija, ali i izjave roditelja ubijene odvjetničke vježbenice da mu seu pritvor šalje novac. Roditelji Ivane Hodak nisu bili u sudnici.Početak suđenja pratio je jedino Ljubo Pavasović Visković, dečkoubijene Ivane, pišu 24sata.

Na pitanje osjeća li se krivim za ubojstvo Ivane Hodak, rekao je: 'Časni sude, ne znam što bih rekao, nisam se dogovorio sa svojim odvjetnikom, u dvojbi sam.'

'Ja ovo ne razumijem. Nakon istrage i podizanja optužnice vi kažete da ne razumijete optužnicu', kazao je Šlogaru predsjednik sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda sudac Ivan Turudić i okrenuo se prema njegovu branitelju, odvjetniku Zujiću.

'Dvojbe uvijek postoje. Molim minutu za konzultaciju sa svojim branjenikom', rekao je odvjetnik Zujić.

'Ja ovo stvarno ne razumijem, imali ste prilike za razgovor i dogovore, ali evo ja ću vam dati tu minutu', poručio mu je sudac Turudić, nakon čega je u 9.35 određena petominutna stanka da bi se Šlogar s odvjetnikom mogao dogovoriti o krivnji, piše Jutarnji list.

'Poštujem ovaj sud, ali ne bih odgovorio osjećam li se krivim ili ne', izjavio je optuženi nakon razgovora s braniteljem te je sucu Turudiću poručio da tijekom cijelog postupka ne želi iznositi obranu.

Sud u takvom slučaju polazi od pretpostavke da se Šlogar ne osjeća krivim.

Suđenje Šlogaru, nakon današnjeg čitanja optužnice, nastavit će se 6. listopada, na prvu godišnjicu likvidacije Ivane Hodak.

Iako je kao svjedoke na taj dan najprije pozvao majku i oca pokojne djevojke, predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić je nakon zaključenja današnje rasprave promijenio datum njihova svjedočenja, pa će se zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak i njegova supruga Ljerka Mintas Hodak, HDZ-ova potpredsjednica Vlade s kraja 90-tih, na sudu pojaviti 26. listopada.

Uz neposredno svjedočenje supružnika Hodak, koje je zatražilo tužiteljstvo, sud je prihvatio i sve ostale dokazne prijedloge, među kojima i brojna vještačenja o ubojstvu u središtu Zagreba, nakon kojega su smijenjeni ravnatelj policije te ministri pravosuđa i unutarnjih poslova.

Iako se danas odbio izjasniti o krivnji Šlogar je u istrazi priznao zločin koji je, tvrdi, počinio iz osvete Ivaninu ocu, zagrebačkom odvjetniku Zvonimiru Hodaku, jer mu, navodno, prije 14 godina nije pomogao naći posao.

Njegov odvjetnik Antonio Zujić kazao je da nije riječ o nikakvom preokretu u slučaju, ali i da ne zna zašto se Šlogar nije želio očitovati o krivnji.

"To je bila njegova volja, a zakon kaže da se, ako se ne očituje o krivnji, smatra da nije kriv", kazao je Zujić izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda.

Novinarima nije želio otkriti na čemu će temeljiti obranu u slučaju za koji su mediji, ali i roditelji ubijene više puta isticali da se ne poklapa s policijsku verzijom zločina koji navodno ima "potpis profesionalca".

Kći odvjetnika Hodaka i bivše potpredsjednice vlade krajem 90-ih Ljerke Mintas Hodak ubijena je 6. listopada prošle godine na stubištu zgrade u Ulici Pavla Hatza u Zagrebu, gdje je živjela s roditeljima.

Inače, odvjetniku Antoniju Zujiću ovo je prvo suđenje za ubojstvo na kojemu radi. Iako novinare izbjegava u širokom luku, za Novu TV ranije je izjavio da u slučaju Šlogar nije odvjetnik po službenoj dužnosti. 'Ne, ja sam odabrani branitelj. Znači potpisana mi je punomoć od prvog dana. Došao sam na policiju, razgovarao sam s čovjekom i nakon tog prvog razgovora prihvatio sam obranu', rekao je Zujić.

Priču da je namješten odvjetnik smatra glupošću, koju nikad nije čuo niti ga takve stvari pogađaju. 'Ne, nisam, uopće nisam. Nisam nikad ni vidio da igdje to piše, nisam vidio tu informaciju niti je itko od mojih kolega uopće posumnjao u moju iskrenost i u moje odvjetništvo', uvjerava Zujić.