REVIZIJA PRESUDE KRVNIKU

Šljivančaninova obrana bi 11 godina manju kaznu

20.10.2010 u 18:03

Bionic
Reading

Obrana Veselina Šljivančanina, osuđenog u Haagu na 17 godina zatvora zbog zločina na Ovčari, zatražila je u srijedu od žalbenog vijeća Haaškog suda da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora.

Obrana bivšeg načelnika za sigurnost Operativne grupe jug JNA zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude, na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Nakon što je žalbeno vijeće prošli tjedan saslušalo argumente obrane i tužiteljstva o vjerodostojnosti Panićeva iskaza, obrana u pismenom podnesku od vijeća traži da uvaži Panićevu izjavu kako Šljivančanin nije znao za zapovjed o povlačenju vojnih policajaca JNA s Ovčare, nakon čega su hrvatski zatočenici ostali bez zaštite a pripadnici srbijanskih paravojnih postrojbi počinili jedan od najtežih zločina u Domovinskom ratu.

"Obrana traži da nova kazna Šljivančaninu, kao rezultat preispitivanja presude, ne bi smjela biti veća od šest godina, uključujući vrijeme provedeno u pritvoru", stoji u podnesku obrane.

Veselin Šljivančanin, jedan od pripadnika tzv. "vukovarske trojke", osuđen je u prvostupanjskom postupku 2007. na pet, a u žalbenom postupku u svibnju 2009. na 17 godina zatvora. Zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić osuđen je na 20 godina, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.