PODACI DIP-A

Slab odaziv na dopunske manjinske i prijevremene izbore u Pazinu

03.10.2021 u 13:18

Bionic
Reading

Vrlo malo birača odazvalo se u nedjelju prijepodne na dopunske manjinske izbore, ali i na prijevremene izbore za pazinsko Gradsko vijeće, pokazuju podaci objavljeni u nedjelju u podne na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP)

U Pazinu je prijepodne glasovalo samo 9, 28 posto birača, odnosno od 7. 249 njih 673. Usporedbe radi, na lokalnim izborima u svibnju odaziv u istom vremenu bio je 15 posto.

Pazinjani prijevremeno biraju Gradsko vijeće jer nakon lokalnih izbora u svibnju ni jedna od pet stranaka, koje su ušle u Gradsko vijeće, nije osigurala većinu potrebnu za izbor predsjednika Vijeća. Od 13 vijećnika šest je bilo IDS-ovih, četiri Možemo, po jedan SDP-ov, HDZ-ov i jedan nezavisni.

Vijeće se nije uspjelo konstituirati u propisanim rokovima ni nakon tri pokušaja, pa Vlada raspisala prijevremene izbore.

Hoće li oni promijeniti odnos snaga, znat će se u nedjelju navečer.

Za mjesto u Gradskom vijeću ponovno se natječe pet istih lista: HDZ-a, SDP-a, platforme Možemo, koalicije IDS/HSU/HNS-a te neovisna, odnosno lista grupe birača nositelja Željka Mraka.

Odaziv na dopunske manjinske izbore u Zagrebu niti jedan posto

Odaziv na dopunske manjinske izbore koji se održavaju na razini 16 županija i u Gradu Zagrebu, različit je do županije do županije.

Mjereno u postotcima, najniži odaziv (samo 0, 31 posto) je u Zagrebu gdje jednog vijećnika u Gradsku skupštinu bira srpska nacionalna manjina, i gdje je od 20. 361 birača glasovalo samo njih 64.

Slab odaziv (po 1, 87 posto) imaju Primorsko-goranska i Požeško-slavonska županija, ali i Međimurska županija (1, 94 posto).

Najbolji odaziv bilježe Koprivničko-križevačka (10, 87 posto), Ličko-senjska županija (8, 80) i Osječko-baranjska županija (6, 20 posto).

Ipak, treba napomenuti da su podaci po županijama teško usporedivi, jer se u svima ne bira isti broj vijećnika, broj birača je različit, kao i razine na kojima se vijećnici biraju.

Hojski: Jedini problem- slaba informiranost

Svih 565 biračkih mjesta za dopunske izbore otvoreno je na vrijeme, dakle u 7 sati, izbori se uredno provode, a jedini problem je slaba informiranost građana, kaže Slaven Hojski, član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Ilustrira to primjerom Zagrepčanke, pripadnice mađarske nacionalne manjine, koja se zanimala gdje može glasovati u Zagrebu, ne znajući da se u glavnom gradu održavaju samo dopunski izbori za člana Gradske skupštine iz reda srpske nacionalne manje.

Na dopunskim manjinskim izborima bira se 90 vijećnika u vijeća i skupštine 74 jedinice u kojima na lokalnim izborima u svibnju u njima nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata u općinama Borovo, Trpinja i Jagodnjak, gdje su u manjini.

Na izborima sudjeluje 108 kandidacijskih lista i 490 kandidata.

Glasovati mogu samo birači koji su u registru birača upisani kao pripadnici nacionalne manjine i moraju imati prebivalište na području jedinice za koju su raspisani izbori.

Oni koji u tom registru nemaju upisanu pripadnost nacionalnoj manjini nažalost se neće naći u izvacima iz popisa birača i neće moći glasati, poručuje Hojski.

DIP će u nedjelju još jednom, u 17 sati, objaviti podatke o odazivu, a do 21 sat trebala bi biti obrađeno svih 565 biračkih mjesta. Riječ je o jednostavnijim izborima, a činjenica je i da na dvije trećine biračkih mjesta postoji samo jedna lista što ubrzava obradu.

Ipak, prve privremene rezultate izbora DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u ponedjeljak, 4. listopada ujutro.

Procjena je da će dopunski izbori stajati oko 10 milijuna kuna, koliko točno, znat će se početkom prosinca, nakon što se sada poznatim troškovima pribroje i materijalni troškovi te naknade za troškove izborne promidžbe.

Biračka mjesta u Pazinu, ali i ona za dopunske izbore ostaju otvorena do 19 sati, do kada je u jedinicama u kojima se održavaju na snazi izborna šutnja, ali i mjere zaštite od zaraze koronavirusom.