DEVASTACIJA CENTRA ZAGREBA

Skupštinari stali na kraj izgradnji garaža!

  • Autor: An. Srzić
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:26
  • Objavljeno 18.03.2010 u 19:00
Varšavska

Varšavska

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Na tematskoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba Odbor za prostorno planiranje izglasan je zaključak o unapređenju prostornog planiranja kojim se traže zone zabrane gradnje javnih garaža u središnjem dijelu Donjeg grada i na Gornjem gradu

Gradonačelnik Milan Bandić nije se pojavio na tematskoj sjednici, no zastupnici su mu poručili da s Tomislavom Horvatinčičem, zbog čijeg je projekta 'Cvjetni prolaz' i donesen ovaj zaključak, započne nove pregovore kako bi se izbjegla devastacija Varšavske ulice rampom za podzemnu garažu. Skupština je i predložila obustavu radova dok ne završe sudski postupci vezani uz projekt Cvjetni prolaz.


Za zaključke je, nakon višesatne rasprave u četvrtak poslijepodne, glasalo 29 zastupnika. HNS-ovci su, iako su glasali 'za', tražili da se u zapisnik unese njihovo izdvojeno mišljenje jer su oni iznijeli svoje prijedloge za rješenje situacije u centru Zagreba.

Gradski vijećnik Josip Kregar ranije nam je rekao da je riječ o rješavanju sumnjivih odluka vezanih uz GUP, kao i pritisak na buduće promjene GUP-a. Dodao je i da se tom odlukom, kad bude usvojena, onemogućuje gradnja javne garaže ispod HNK, o čemu se govorilo, te projekti poput 'Krašograda'. Poruka je to investitorima da se ne upuštaju u projekte u području tzv. zelene zone.

U zaključcima se također traži da se ukine primjena normativa za parkirališno-garažna mjesta u zoni zabrane izgradnje javnih garaža.

Gradonačelniku se preporučuje da započne pregovore s Tomislavom Horvatinčićem, investitorom projekta 'Cvjetni prolaz', da bi se revidirao projekt zbog javnog pritiska i višegodišnje javne kampanje te radi odustajanja od povećanja broja podzemnih etaža garaže te bi se, sukladno tome, izbjegla potreba izgradnje rampe u Varšavskoj ulici.

Jedan od najbližih suradnika Milana Bandića, pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo Davor Jelavić, na pitanje hoće li gradonačelnik poslušati preporuku Gradske skupštine i razgovarati s Horvatinčićem, odgovorio je odlučno: 'Pa zašto bi Bandić razgovarao s Horvatinčićem?! Nije to Bandićev privatni projekt!'

Jelavić je dodao da, u slučaju da Horvatinčić kao investitor bude morao odustati od dijelova projekta koji već imaju potrebne dozvole, može tražiti od grada nadoknadu štete koja bi iz toga proizišla.

Prijedlog o zabrani izgradnje javnih garaža u središtu Zagreba zajednički je prijedlog članova Odbora za prostorno planiranje u kojem je dvoje članova SDP-a - Mirela Holy i Dragan Korolija-Marinić, HDZ-ovac Jasen Mesić, Srićina Vera Petrinjak-Šimek, a predsjeda Dinka Pavelić, gradska zastupnica s liste Tatjane Holjevac, iz čega bi se dalo zaključiti kao je u Skupštini već osigurana većina koja će zabranu i podržati.

HNS je također predložio svoj Prijedlog zaključka o ulozi Gradske skupštine Grada zagreba unutar sustava prostornog planiranja Grada Zagreba. Oni smatraju da je dosadašnja praksa pokazala da Skuptina Grada Zagreba nije izvršavala svoju ulogu promicanja javnog interesa, već se podredila izvršnoj vlasti pa i u odlukama koje su išle na štetu javnog interesa.

Na skupštini se nije samo raspravljao o projektu Cvjetni prolaz već i o ostalim zelenim površinama koje su prenamijenjene iz zelenih u građevne.

Dinka Pavelić koja je ispred Odbora predstavila zaključke rekla je da bi bilo dobro osnovati Agenciju koja bi se u budućnosti bavila projektima poput Cvjetnog prolaza posebno u konzervatorskoj zoni.

Morana Paliković-Gruden iz HNS-a je rekla kako se ona ne mora ispričavati građanima grada Zagreba poput SDP-ovke Holy. Podsjetila je da se tada radilo o političkim odlukama koje nisu bile podržane od struke niti od javnosti. 'Rezultati ankete Zelene akcije u kojoj čak 55 posto anketiranih smatra da se nije dobro radilo dovoljno govore ', rekla je Paliković Gruden te se zapitala kakav jer to javni interes koji nije prošao javnu raspravu aludirajući na SDP-ovu glasačku mašineriju koja je izglasala projekt Cvjetni prolaz po direktivi gradonačelnika Bandića.

Vijećnica Vera Petrinjak-Šimek je podsjetila je da je Gradsko poglavarstvo samo prepisalo dopis investitora s njihovim objašnjenjem o javnom interesu projketa Cjetni prolaz iz kojeg su izbacili gastronomsku ponudu i, a ubacili rampu – najveći štetu koja izlazi iz projekta. Rekla je da se ne smije dopustiti izgradnja 400 dodatnih mjesta u garaži u Varšavskoj. 'Neka izgradi 50 mjesta za onoliko koliko je tamo stanova tako da ne bude na gubitku', poručila je Petrinjak Šimek.

Skupštini nije nazočio gradonačelnik Milan Bandić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi