RADILE TIJEKOM LJETA

Školske kantine u Španjolskoj kao spas od gladi

30.08.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Mnoge regionalne vlade u Španjolskoj su tijekom ljeta otvorile škole s ciljem da djeci preko praznika osiguraju topli obrok. Tim se potezom prije svega izašlo u susret sve većem broju siromašnih obitelji, piše El Pais

Novinska priča započinje malenom osnovnom školom Onésimo Redondo na Kanarskim otocima koja je prvi put u svojih 110 godina postojanja bila otvorena tijekom ljetnih praznika. Tada se uspostavio poseban školski program engleskog jezika koji je pokrenut samo zato da bi se djeci iz siromašnih obitelji osigurao barem jedan topli obrok dnevno.

Broj siromašne djece s ekonomskom krizom raste posljednjih godina u Španjolskoj, upozoravaju humanitarne organizacije, a situaciju su dodatno pogoršali proračunski rezovi od čak 50 posto, što je u nizu regija dovelo do ukidanja subvencioniranog toplog obroka.

Primjerice, Odsjek za obrazovanje na Kanarskim otocima osigurava dnevni obrok za oko 12.000 djece. Inače, stopa nezaposlenosti na Kanarima jedna je od najviših u Španjolskoj te iznosi 40 posto, a previđa se da je oko 30 posto tamošnje djece pogođeno siromaštvom. Za roditelje koji nisu bili u stanju plaćati za dječje obroke (oko 16 posto) naknadno je pronađen novac u proračunu.

Druge su regionalne vlade, u Kataloniji i Andaluziji, organizirale ljetne kampove i niz drugih aktivnosti u školama te tako roditelje poštedjele toga da odvode svoje djecu u javne kuhinje. U Andaluziji je odobren poseban proračun od 1,6 milijuna eura u suradnji s lokalnim vlastima i humanitarnim organizacijama za ljetni program u 57 škola, čime je oko 4.000 djece dnevno ostvarilo pravo na obrok. U Andaluziji su osiguran ljetni obroci za oko 50.000 djece od rujna, a sličnim je potezom osigurana dječja prehrana i u jednoj od najsiromašnijih regija u zemlji, Ekstramaduri.

Prema svjedočanstvima roditelja, ovaj ih je potez lokalne uprave jako utješio jer su tako barem privremeno riješili problem kvalitetne prehrane za svoju djecu što im, u trenutnim okolnostima i sa smanjenim prihodima, bitno olakšava situaciju. Uglavnom se radi o prihodima od 600 do 800 eura mjesečno, od čega veći dio odlazi ili na plaćanje stanarine ili hipoteke za stan te postaje sve teže osigurati kvalitetnu prehranu za djecu.

U prijestolnici Katalonije, Barceloni, u lipnju je zabilježeno 2.685 slučajeva djece koja pate od neuhranjenosti, dakle djece koja ne jedu doručak ili voće te imaju tek jedan, nedovoljno hranjiv obrok dnevno. Stoga je čest slučaj da se na kraju ljetnog školskog dana djeci podijeli dodatan, manji paket hrane, čime se osigurava i doručak i večera kod kuće.