MUKA S 'PASTIROM'

Škabrnjanima župnik djecu tjera s vjeronauka

15.03.2013 u 12:19

Bionic
Reading

'Situacija je u našoj župi postala neizdrživa! Don Josip tjera djecu s vjeronauka i kaže im da ih neće pričestiti, a sve to samo ako su koji put izostali s mise! Ali, ima nešto još puno gore, ovih je dana djecu počeo tjerati s mise ako kažu da su oni ili roditelji im za zdravstveni odgoj! Otkud svećeniku pravo djecu od sedam godina ispitivati jesu li oni ili roditelji im za zdravstveni odgoj?! To je manipulacija, koristi malu djecu da bi saznao jesu li im roditelji za ili protiv odgoja, a drugo, što uopće dijete od sedam godina može znati o zdravstvenom odgoju?!', kaže ogorčeno otac sedmogodišnje djevojčice iz Škabrnje o mjesnom svećeniku don Josipu Lisici

Naime, upravo je njegova kćer ovih dana izbačena s vjeronauka jer nekoliko puta nije bila na nedjeljnoj misi. Ne možete vjerovati što on radi! Djeci je najstrašnije kada ih svećenik imenom i prezimenom na misi proziva ako nisu došli koju nedjelju, to im ostavlja velike traume i kasnije više ne žele ići jer se plaše svećenika i srame se uopće proći kroz mjesto. Zamislite dijete od sedam godina kojemu ljudi dobacuju da ga je svećenik prozvao na misi, pa ono doživi takav šok da više od straha ne može proći kroz mjesto, a kamoli li ići na misu!', kaže Škabrnjanin za voxportal.hr

On, naime, radi i nedjeljom i blagdanima, jer mu je takav posao, i dijete ne može voditi na misu. No, ni kćer mu više i ne želi od straha zbog svećenika ići, pa je više niti neće slati na vjeronauk. Više sreće potražit će u drugoj župi.

Slučaj roditelja iz Prkosa još je gori - njemu je don Josip, na njegov odgovor zašto dijete zasad ne može dovoditi u crkvu, rekao - neka da otkaz! 'Kada sam don Josipu rekao da dijete sad ne mogu dovoditi na misu jer mi je žena rodila a ja radim nedjeljom, rekao mi je da dam otkaz! Na to sam ga pitao tko će mi hraniti dijete, hoće li on, radim non-stop da prehranim obitelj, a on mi da dam otkaz! Rekao sam mu da kakav je on to svećenik kada nas tjera od sebe i od Crkve umjesto da nam pomaže, a on meni, nećete vjerovati, kaže: 'Marš van!', priča otac djevojčice iz Prkosa, mjesta čija djeca ne mogu u Škabrnju na misu dolaziti sama jer imaju tri kilometra do crkve, pa ih same ne mogu pustiti.

Tražili su hitnu reakciju Nadbiskupije, kaže nam jedan od roditelja iz Škabrnje koji je zvao na više njihovih brojeva, čak i socijalnu radnicu, ali nitko, kaže, ne želi reagirati: 'Kada sam dobio tajnika don Darija Tičića, ispričao sam mu cijeli problem, a on je samo rekao da će sve prenijeti nadbiskupu i javiti nam se. Nikada nam se nisu javili, pa sam nazvao ponovno, don Dario mi je opet rekao da je o svemu obavijestio nadbiskupa, ali je na kraju dodao neka ovo nikako ne dajemo u novine. Nitko nam se više nikad nije javio', kaže Škabrnjanin.