JOŠ JEDNA TUŽNA OBLJETNICA

Škabrnja se prisjeća svojih žrtava

18.11.2016 u 07:43

Bionic
Reading

Uz Vukovar, Škabrnja se danas prisjeća 25. godišnjice stradavanja. Na današnji dan prije 25 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi masakrirali su 43 civila i 15 branitelja u Škabrnji

Tog kobnog jutra 18. studenoga 1991. godine pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti pješaštvom tzv. kninskoga korpusa na čelu s ratnim zločincem Ratkom Mladićem, slomili su otpor hrvatskih branitelja u Škabrnji. Samo tog dana ubijeno je i masakrirano 43 civila i 15 branitelja, a tijekom okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. godine broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

Dvadeset i peta obljetnica stradanja Škabrnje obilježit će se programom koji počinje u 10 sati kolonom sjećanja - hodnjom do spomen-obilježja masovne grobnice

U 10 sati i 30 minuta bit će položeni vijenci, a u 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će služena sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu. Središnji komemorativni skup održat će se na Trgu dr. Franje Tuđmana u 12 sati i 15 minuta, a u 13 sati hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju. Uz poruku 'Da se ne zaboravi', u Zadru će se poslijepodne održati mimohod svjetlosti i sjećanja 'Vukovar - Škabrnja 1991'. Inicijativa je potekla od OŠ Zadarski otoci, a okupila je brojne udruge.

'Ovaj mimohod je za sve one koji ne mogu fizički biti ni u našoj Škabrnji ni u Vukovaru, a mislim da je najmanje što možemo jedan dan ili nekoliko sati posvetiti svima onima koji su dali sve što su mogli za nas, svoje živote', rekla je Ivana Haberle iz Udruge žena iz Domovinskog rata.

Mimohod kreće sa zadarskog Narodnog trga u 17 sati i 30 minuta i završava na Trgu Damira Tomljanovića Gavrana na Bilom Brigu, na kojem će se od 19 sati održati prigodan program. U 19 sati i 30 minuta palit će se svijeće duž Vukovarske ulice, a bit će otvorena i izložba 'Svitlo hrvatskoga križa' autora Zlatka Franića.

I Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije tradicionalno organizira paljenje svijeća, pa i ove godine pozivaju građane da im se pridruže na Narodnom trgu od 17 sati.