REZOLUCIJA VIJEĆA SIGURNOSTI

Sjevernoj Koreji prijete nove sankcije

10.06.2009 u 20:43

Bionic
Reading

Sedam ključnih zemalja u srijedu se uspjelo dogovoriti o prijedlogu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se oštrije kaznila Sjeverna Koreja zbog nedavna nuklearnog pokusa, a dokument bi mogle prihvatiti do konca tjedna

Prijedlog rezolucije, koji je izradilo pet stalnih članica Vijeća (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija) te Japan i Južna Koreja, SAD je u ime sedmorice predstavio drugim članovima toga vijeća na općoj sjednici u srijedu. Kako navode diplomati, o dokumentu bi se moglo glasovati do konca tjedna, možda već u četvrtak, jer je gotovo sigurno da će ga prihvatiti.

'Tekst ćemo podastrijeti Vijeću', rekao je francuski veleposlanik u UN-u Jean-Maurice Ripert uoči sjednice. 'To je po našem mišljenju dobar tekst u kojemu se izražava jasno neslaganje međunarodne zajednica i osuda ponašanja Sjeverne Koreje i predviđaju sankcije', dodao je.

U prijedlogu rezolucije predviđaju se sustav strožih provjera teretnih brodova koji plove u Sjevernu Koreju ili se vraćaju iz te zemlje, pojačanje embarga na oružje i financijske kazne. Novi tekst 'najoštrije osuđuje'novi nuklearni pokus koji je Pjongjang izveo 25. svibnja 'kršeći rezolucije Vijeća', među kojima rezoluciju 1718 te 'traži da se Sjeverna Koreja suzdrži od bilo kakva novog pokusa i ispaljivanja rakete s pomoću balističke tehnologije'.

Traži i da Sjeverna Koreja 'prekine sve djelatnosti u vezi s tehnologijom balističkih raketa, da preispita odluku o povlačenju iz Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP)' i da mu se što prije priključi.

Povrh toga, Pjongjang mora 'odustati od svih programa nuklearnog naoružavanja na sveobuhvatan, provjerljiv i nepovratan način'. Dokument usto poziva države da zabrane pružanje financijskih usluga i novčane doznake preko svojih teritorija koje bi se mogle iskoristiti za sjevernokorejske nuklearne i balističke djelatnosti. Sedmorica su se proteklih 16 dana pokušavali dogovoriti o odredbama tog prijedloga rezolucije.