DIREKTAN APEL VLADAMA

Sjeverna Koreja umire od gladi

10.02.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Pyongyang je već desetljećima na kolektivnoj dijeti, no sjevernokorejski ponos je dosad žicao hranu isključivo putem pregovora s UN-ovim Svjetskim programom hrane. Od gladi su sada progutali čak i svoj ponos. Apel za kalorijama upućen je putem veleposlanstava direktno vladama zemalja u kojima se nalaze

40 ambasada, koliko ih Sjeverna Koreja ima po svijetu, dobilo je naputak Kim Jong-Ila da zatraže lokalne vlade određenu kvotu hrane. Diplomatski potez bez presedana očito govori o katastrofalnoj situaciji u zemlji, koja, osim što je ekonomski apsolutno disfunkcionalna, protekle godine bilježi i izrazito loše vrijeme po usjeve.

Iz UN-a poručuju da će napraviti procjenu stanja u Kim Jong Il-ovoj državi, no već sada najavljuju da će proljetna žetva biti mršava zbog izuzetno oštre zime. No, nisu samo u Sjevernoj Koreji bez love i hrane. Tako je i u Ujedinjenim narodima. Greg Barrow iz Organizacije za hranu i agrikulturu navodi da je program pomoći potplaćen za barem 80 posto

Kao drugi razlog direktnog Pyongyangovog apela stranim vladama Barrow navodi politiku distribucije hrane, a koju Kim Jong Il želi zadržati za sebe. UN, naime, kao uvjet pomoći traži izravan pristup pogođenim područjima ne bi li se izbjegla manipulacija na posredničkoj razini.

Sjeverna Koreja je već nekoliko puta u zadnjih dvadesetak godina bila pogođena teškom gladi, posebno se pamti sredina devedesetih kada je od nje umrlo između 600.000 i dva milijuna ljudi. Kina, već poslovični humanitarni hranitelj sjevernokorejske nacije, i sama je ove godine pogođena sušama, što se negativno odrazilo na stupanj pomoći koju može pružiti odmetnutom susjedu.