U SPOMEN NA BIVŠE VOĐE

Sjeverna Koreja pomilovat će zatvorenike

10.01.2012 u 09:24

Bionic
Reading

Još uvijek nije poznato koliko zatvorenika će biti pomilovano ni tko će ih pustiti na slobodu

Sjeverna Koreja najavila je da će pomilovati zatvorenike povodom obilježavanja rođendana dvojice bivših vođa.

Vlasti će s pomilovanjima započeti 1. veljače u čast Kim Jong-ila koji je umro prošlog mjeseca i njegova oca Kim Il-sunga.

Još uvijek nije poznato koliko zatvorenika će biti pomilovano ni tko će ih pustiti na slobodu.

Amnesty International, donosi BBC, procjenjuje da je čak 200.000 ljudi zatvoreno u kampovima za političke zatvorenike diljem zemlje, a sjevernokorejski mediji izvijestili su da pomilovanja utjelovljuju 'plemenitu, dobrohotnu i sveobuhvatnu politiku predsjednika Kim Il-sunga i vođe Kim Jong-ila'.

Ove godine proslavit će se 70. godišnjica rođenja Kim Jong-ila i 100. godišnjica rođenja njegova oca.

Podsjetimo, Kim Jong-il umro je 17. prosinca od posljedica teškog srčanog udara. Sjevernom Korejom, odnosno osiromašenom zemljom bez gotovo ikakvih ljudskih prava, ali ipak naoružanom nuklearnim oružjem, vladao je od 1994, od smrti svoga oca. Naslijedio ga je sin Kim Jong-un, mladić u kasnim 20-ima bez gotovo ikakvog političkog iskustva.

Prošle godine Amnesty International tvrdio je da su se zatvorenički kampovi u Sjevernoj Koreji proširili. Svoje zaključke temeljili su na satelitskim snimkama koje su pokazale da su kampovi značajno narasli. Prema svjedočenjima bivših zatvorenika u kampovima vlada režim mučenja, izgladnjivanja i prisilnog rada.