OBNOVA ATOMSKOG PROGRAMA

Sjeverna Koreja izvela nuklearnu probu

25.05.2009 u 11:09

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je u ponedjeljak da je izvela podzemnu nukleranu probu, zbog čega bi se danas u New Yorku trebalo okupiti Vijeće sigurnosti UN-a, na prijedlog Japana

U New Yorku je japanska misija UN-a potvrdila u priopćenju održavanje sastanka u ponedjeljak poslije podne u 16 sati po mjesnom vremenu (22 sata po srednjoeuropskom). Pyongyang je u međuvremenu zaprijetio da će izvesti nove nuklearne pokuse, nastavi li SAD prema Sjevernoj Koreji provoditi 'politiku zastrašivanja', rekao je dužnosnik sjevernokorejskoga veleposlanstva u Moskvi, kako prenosi ruska agencija Itar-Tass.

Državna novinska agencija Sjeverne Koreje - KCNA, nuklearnu probu je nazvala 'dijelom mjera za jačanje njezinog nuklearnog odvraćanja za samoobranu'.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak sazvao je hitnu sjednicu nacionalnog tijela za sigurnost. Njegov glasnogovornik, Lee Dong-kwan, potvrdio je da je nuklearna proba mogla biti izvedena u Sjevernoj Koreji.

Seizmolozi iz SAD, Južne Koreje i Japana izvjestili su o potresu u sjeveroistočnom području, gdje je Sjeverna Koreja izvela svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine.

Potres magnitude 4.7 stupnjeva Richterove ljestvice zabilježen je u sjeveroistočnom dijelu Sjeverne Koreje u 9:45 sati po lokalnom vremenu (00:54 GMT), objavio je Američki geološki institut (USGS). Potres na dubini od 10 km, dogodio se 70 km sjeverozapadno od grada Kimchaek, naveo je USGS.

Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska i EU u prvim reakcijama izrazile su zabrinutost zbog nuklearnog pokusa.

Rusija je izrazila zabrinutost ističući da nastavlja ispitivati situaciju, javila je agencija RIA-Novosti. 'Informacija vezana uz sjevernokorejski nuklearni pokus izaziva zabrinutost, no prije nego što izvučemo konačne zaključke, mora se dobro provjeriti', kažu iz novinske službe ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija je, uz dvije Koreje, Kinu, Japan i SAD, sudjelovala u pregovorima kojima se željelo uvjeriti komunistički režim Pjongjanga da odustane od programa nuklearnog naoružanja.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak da sjevernokorejske nuklearne aktivnosti izazivaju 'veliku zabrinutost' i pozvao 'međunarodnu zajednicu' na akciju kako bi se zaustavile ambicije Pjongjanga.

'Te akcije, iako nisu iznenađenje s obzirom na dosadašnje izjave i djelovanje, ozbiljno zabrinjavaju sve zemlje', kazao je predsjednik Obama u pisanoj izjavi.

'Pokušaji Sjeverne Koreje da razvije nuklearno oružje, kao i program balističkih raketa, prijete međunarodnom miru i sigurnosti', upozorio je i pozvao 'međunarodnu zajednicu' na akciju.

Britanski državni tajnik za vanjske poslove Bill Rammell nazvao je novi nuklearni pokus 'flagrantnim kršenjem' rezolucije UN-a. 'Mislim da moramo uputiti jasnu poruku Sjevernoj Koreji da mora nastaviti pregovore šestorice o svojoj nuklearnom razoružavanju', kazao je Rammell koji sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU i Azije u Hanoiu.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner oštro je osudio sjevernokorejski nuklearni pokus u govoru koji je u ponedjeljak održao u Abu Dabiju na otvaranju konferencije o sigurnosti na moru.

Europska unija 'jako je zabrinuta zbog vijesti o sjevernokorejskom nuklearnom pokusu' i 'osudit će ga bude li potvrđen', rekao je u Hanoju češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout.