OBAMA BEZ ODGOVORA

Sjeverna Koreja ispalila dva pokusna projektila

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.05.2009 11:14
  • Objavljeno 26.05.2009 u 11:18
Prosvjed protiv Kim Jong-ila u Seoulu

Prosvjed protiv Kim Jong-ila u Seoulu

Izvor: Reuters / Autor: -

Pošto je u ponedjeljak obavila drugu nuklearnu probu koju je osudilo Vijeće sigurnosti UN-a, Sjeverna Koreja u utorak je testirala dva projektila kratkog dometa i optužila SAD da kuje zavjeru protiv vlade u Pjongjangu

SEUL - Po južnokorejskoj novinskoj agenciji Yonhap, ispaljen je jedan projektil zemlja-zrak i projektil za gađanje brodova. Vježba je izvedena u vodama sjevernokorejske istočne obale. Domet projektila je 130 kilometara.

Južna Koreja je priopćila da će se pridružiti američkoj inicijativi presretanja brodova za koje se sumnja da prevoze oružje za masovno uništenje. Pjongjang je upozorio da će to smatrati objavom rata.

Usporedo s nuklearnim pokusom, Pjongjang je u ponedjeljak ispalio tri rakete  i proglasio zonu Žutog mora zabranjenom za brodove.

Nuklearni pokus od ponedjeljka, snažniji od prvog pokusa u listopadu 2006., osudilo je Vijeće sigurnosti UN-a koje je odlučilo pripremiti rezoluciju koja bi sadržavala nove sankcije protiv Pjongjanga.

Nuklearnu probu Sjeverne Koreje, koja je izazvala oštre osude SAD-a, Rusije, Kine i drugih velikih sila te najavu sankcija Vijeća sigurnosti UN-a, američki tisak u utorak naziva 'prvim izravnim izazovom' predsjedniku Baracku Obami i dokazom da Pjongjangu nije do pregovora već želi postati trajnim članom kluba nuklearnih sila.

'Rano podvrgnut probi Sjeverne Koreje, Obama ima malo opcija', naslov je The New York Timesa, koji ističe da je Obamina administracija izložena 'prvom izravnom izazovu pojave nove nuklearno naoružane države'.

Svjesni da će njihov odgovor na podzemnu nuklearnu eksploziju u planinama sjeverno od sjevernokorejskog grada Kiljua biti viđen kao ispit nove administracije, Obamini pomoćnici odlučni su organizirati znatno odlučniji odgovor nego što je to uspjela Busheva administracija nakon prve nuklearne probe Pjongjanga u listopadu 2006., izvijestio je NYT.

Nakon te prve probe 2006., procijenjene snage 0.8 kilotona, Busheva je administracija odustala od oštrih sankcija i prešla na šestostrane pregovore koji su u prvoj fazi dali rezultata i Sjeverna Koreja je pristala na obustavu programa i demontirala nuklearni reaktor, no pregovori su zastali 2007. zbog inzistiranja SAD-a na vjerodostojnoj provjeri cijelog programa. Washington je naime sumnjao da osim deklariranih 30 kg plutonija, Sjeverna Koreja ima i program proizvodnje obogaćenog urana, drugog materijala za proizvodnju nuklearnog oružja.

Jučerašnji odlučan odgovor Rusije i Kine na nuklearnu probu Pjongjanga, pobudio je znatan optimizam u Bijeloj kući. 'Mislim da smo svi impresionirani činjenicom da su Rusija i Kina to tako snažno osudili', izjavio je predstojnik osoblja Bijele kuće, Rahm Emanuel. 'Nuklearna proba Sjeverne Koreje čini se da je razbila nade s obje strane Pacifika da Pjongjang koristi svoj nuklearni program kao ulog za pregovore o okončanju svoje međunarodne izopćenosti. Umjesto toga, upozoravaju diplomatski promatrači, druga proba pojačava sumnje da se Sjeverna Koreja želi za stalno pridružiti nuklearnom klubu', piše u utorak utjecajni bostonski dnevnik The Christian Science Monitor.

Drski izazov, samo nekoliko tjedana nakon što je UN osudio lansiranje projektila dugog dometa, pokazuje kako malo učinka imaju međunarodni napori na skretanje namjera Sjeverne Koreje.

'Sve više izgleda da je nuklearni program nešto što oni namjeravaju zadržati i nisu spremni odreći ga se u pregovorima', izjavio je za Monitor Denny Roy, stručnjak za Sjeveru Koreju na East-West Institutu na Havajima.

'Prije smo vjerovali da Sjeverna Koreja jednostavno igra na nuklearnu kartu. No, sada mislimo da je to strateški izbor', dodao je Cai Jian, zamjenik predsjednika Instituta za proučavanja Sjeverne Koreje na Šangajskom sveučilištu.

Sjeverna Koreja je detonirala nuklearnu napravu snage 10 do 20 kilotona ocijenili su ruski stručnjaci, što je znatno više nego 2006., i usporedivo sa snagom atomskih bombi koje je SAD bacio na Hiroshimu i Nagasaki 1945.

The Washington Post u svom izvješću navodi kako se 'ne čini da nova nuklearna proba pokazuje značajan tehnički napredak u odnosu na prvi podzemni pokus prije tri godine', koji su mnogi stručnjaci zvali poluneuspjehom.

Više američkih stručnjaka za nuklearno oružje ocjenilo je u ponedjeljak da proba pokazuje kako stručnjaci Sjeverne Koreje još nisu svladali tehnologiju izrade pouzdane nuklearne bombe.

'Najjednostavnija je hipoteza da pokušavaju izraditi napravu koju mogu staviti na oružje, no još nisu dobri u tome', izjavio je za Post Jeffrey Lewis, direktor Inicijative za neproliferaciju i nuklearnu strategiju, pri neprofitnoj Zakladi Nova Amerika.

Eksplozija u ponedjeljak bila je snage dva do četiri kilotona, što je dva do pet puta jače nego 2006., ocijenio je Siegfried Hecker, povremeni posjetitelj sjevernokorejskog nuklearnog kompleksa u Jongbjonu i bivši direktor američkog Nacionalnog laboratorija Los Alamos.

Domaća politika, više nego međunarodni faktori, čini se da stoje iza ponašanja Pjongjanga, sugeriraju brojni međunarodni analitičari, ukazujući na slabo zdravstveno stanje komunističkog vlastodršca Kim Jong Ila i moguću borbu za položaj njegova nasljednika unutar kruga najviših dužnosnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi