'ovakav slučaj nismo imali'

Kuščeviću skinut imunitet, sjednica se pretvorila u poziv na ostavku Andreja Plenkovića

02.09.2019 u 11:47

Bionic
Reading

Na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora koja je započela u 11.30 jednoglasno je odlučeno da se saborskom zastupniku HDZ-a te donedavnom ministru uprave i bivšem političkom tajniku HDZ-a Lovri Kuščeviću skine saborski imunitet

Saborski zastupnik Ivan Pernar kazao je da Kuščevićev slučaj nije usamljen i spomenuo je bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera. 'Budući da su optužbe protiv Kuščevića vrlo ozbiljne, postavlja se pitanje političke odgovornosti', kazao je Pernar i pitao se hoće li Kuščević biti izbačen iz HDZ-a. Pita se također je li Kuščević i kao ministar uprave zloupotrijebio položaj i ovlasti te bi istragu trebalo proširiti. Pritom je spomenuo da misli na referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom sustavu.

Gordan Maras (SDP) kazao je kako ova sjednica nije uobičajena. 'Nikada do sada nismo imali postupak protiv ministra, političkog tajnika stranke koja je glavna u koaliciji. Molio bih vas da nas ne omogućavate u političkim raspravama', poručio je Maras predsjedniku Povjerenstva Žarku Tušeku.

Naglasio je da je Kuščević bio najbliži suradnik premijera Andreja Plenkovića te kako ga je on branio prije dva mjeseca. 'U svakoj demokratskoj zemlji ovakva bi afera rezultirala ostavkom premijera. Očekujem, ukoliko se optužnica potvrdi, da podnese ostavku jer je svojim ponašanjem neminovno politički ukaljao dužnost i preuzeo političku odgovornost za Kuščevića', smatra Maras i dodaje da 'ovakav slučaj još nismo imali'.

Josip Križanić (HDZ) kazao je da će se Povjerenstvo pretvoriti u onu 'kadija te tuži, kadija te sudi'. Dodao je da će podržati skidanje imuniteta, no ne i prejudiciranje Kuščevićeve krivnje.

Robert Podolnjak (MOST) kazao je da za njega nepobitno postoji opravdana sumnja da se može pokrenuti istraga protiv Kuščevića. 'Ovo ne bi trebala biti rutinska odluka. Riječ je o opravdanoj sumnji u počinjenje kaznenih djela bivšeg ministra i političkog tajnika stranke, vrlo važnog dužnosnika. Predsjednik Vlade i drugi dužnosnici branili su Kuščevića. To nedvojbeno ukazuje i na odgovornost predsjednika Vlade', poručio je. Istaknuo je da ovog predmeta ne bi bilo da nije medija, no da je to tragično za sustav koji nije učinio ništa da tako nešto otkrije na vrijeme jer je od inkriminiranih radnji prošlo više godina.

  • +6
Skinuti imunitet Lovri Kuščeviću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovaj slučaj je eklatantan primjer toga da moramo izgraditi novi sustav, resetirati ga. Imamo načelnike izvan svake odgovornosti. Zbog toga imate paradoksalnu situaciju da 2015. imate odluku o promjeni urbanističkog plana, za što se sumnjiči Kuščevića, a on godinu kasnije postaje ministar u resoru graditeljstva. To je nakaradno i pokazuje da je sustav u potpunosti zakazao', poručio je Podolnjak.

Očekuje brz pravosudni postupak, onaj koji neće trajati godinama.

Maras misli da nije napravljen propust u sustavu, već da je Plenković htio zaštititi Kuščevića i pospremiti koruptivne radnje pod tepih. Predsjednik Povjerenstva Tušek usprotivio se Marasovoj replici.

  • +2
Lovro Kuščević Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Državno odvjetništvo (DORH) tereti Kuščevića za dva kaznena djela protiv službene dužnosti - zloupotrebu položaja i ovlasti - zbog čega mu prijeti zatvorska kazna od jedne do deset godina.

Riječ je o kaznenom djelu kada 'službena ili odgovorna osoba iskoristi svoj položaj ili ovlasti, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost, pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu' te ako je tim kaznenim djelom pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta.

DORH ga zasad tereti za dva slučaja i to za onaj s prenamjenom štale za kuniće u stambeni objekt te za slučaj s POS-ovim stanom koji je otkupio njegov šogor Ivica Žuvić.