zagreb

Sjednica Gradske skupštine bez kvoruma, nastavak u četvrtak

17.06.2020 u 14:43

Bionic
Reading

Zbog nedostatka kvoruma u srijedu se nije mogla održati sjednica zagrebačke Gradske skupštine pa je njezin predsjednik Drago Prgomet (HDZ) sjednicu zakazao za četvrtak, u 11 sati

Sjednica je trebala početi jutros u 10 sati, ali je zbog nedostatka kvoruma odgođena za sat vremena. Oko 11 sati za skupštinsku govornicu izašao je Prgomet i nakon prebrojavanja zastupnika izvijestio da ne postoje uvjeti za nastavak sjednice, te njezin nastavak zakazao za četvrtak u 11 sati.

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević izjavio je novinarima da su od sedam zastupnika HDZ-a na sjednicu došla samo dvojica, pa vladajući bez oporbe nisu mogli nastaviti sjednicu, a oporba im to nije htjela omogućiti.

'Nije na nama kao oporbi da držimo kvorum, posebice ne kad idu štetne odluke kao što je prodaja gradskog udjela u APIS-u državi', rekao je Tomašević.

Ocijenio je da zastupnika HDZ-a nije bilo jer su u predizbornoj kampanji. 'To je još jedan igrokaz kojim HDZ pokušava ostvariti dojam pred izbore da se ograđuju od Milana Bandića, kako bi se spasili od potopa u Zagrebu', ustvrdio je Tomašević.

Ako HDZ više ne želi biti dio skupštinske većine, onda očekujemo od predsjednika Skupštine Prgometa da podnese ostavku jer ga je izabrala većina koju čine Bandićeva stranka i HDZ, poručio je zastupnik SDP-a Matej Mišić.

Gradski zastupnik HDZ-a Davor Filipović na pitanje novinara gdje su HDZ-ovci odgovorio je kako je problem 'gdje su ljudi koji su tu, a nisu u dvorani' i optužio oporbu da 'cijeli mandat nudi građanima rušenje kvoruma'.

U vezi odnosa HDZ-a i Bandića Filipović je rekao da HDZ podržava ono što je dobro, a prijedlog prodaje udjela Grada u tvrtki APIS nije dobar, jer Bandić nema pisanu suglasnost Vlade za to.

Bandić je nakon prekida sjednice novinarima najavio da će podnijeti amandman kojim će cijena udjela u APIS-u biti povećana na 405 milijuna kuna.

Poručio je HDZ-ovcima da trebaju odlučiti 'sjede li u Saboru ili u Skupštini, štite li interes građana Zagreba ili Vlade'.

Najavio je da će danas na internetske stranice Grada staviti popis 24.000 u potresu oštećenih objekata, koji će građanima omogućiti prijavu za sufinanciranje kupnje bojlera.