KROVNA INSTITUCIJA ZA KONJOGOJSTVO

Sjedište HCK seli u Zagreb?

11.09.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Stručnjaci Hrvatskog centra za konjogojstvo (HCK) od osnivanja te institucije sredinom 2008. primorani su raditi u prostoru bivših gradskih jaslica u Lipiku, jer nije obnovljen dvorac na Državnoj ergeli lipicanaca Lipik

Krovna institucija hrvatskog konjogojstva, u čijem je okviru i lipička ergela, projekte poput središnjeg registra kopitara Hrvatske, mora odrađivati iz prilagođenog prostora, a nije poznato kada će država obnoviti dvorac predviđen za glavni ured.

Registar 17 tisuća konja, 2.000 magaraca i 4.049 uzgajivača

Upravitelj Ergele Lipik Damir Jakšić kaže da je prostor bivših jaslica za sada zadovoljavajući. 'Kad smo tražili zgradu, najvažnije nam je bilo da bude priključena na optički kabel, a on nam je sada do ulaza. Taj je detalj važan, jer u svakom trenu server HCK s registrom kopitara Hrvatske mora biti dostupan uredima carine, veterinarskim stanicama, ministarstvima i svim drugim korisnicima. Opterećenje servera vrlo je veliko budući da baza sadrži mnogo podataka koji stalno moraju biti dostupni', objašnjava Jakšić.

U registru kopitara RH detaljno je opisano preko 17,5 tisuća konja i dvije tisuće magaraca sa 4.049 uzgajivača. Osim u digitaliziranom obliku, svi podaci čuvaju se u papirnatom obliku u registrima. Papiri za svakog konja, kaže Nidal Koradi zadužen za taj projekt, moraju se čuvati najmanje pet godina što stvara probleme sa skladištenjem registratora.

Kamo će sjedište HCK-a?

Nakon što je ministar poljoprivrede Petar Čobanković prije dva tjedna privremenim ravnateljem HCK-a imenovao Pavu Sabolskog, inače i ravnatelja Ergele Đakovo, Sabolski je u Lipiku obavio prvi sastanak i donio odluku o zabrani novih isplata novca s bankovnog računa. Novo upravno vijeće HCK tek treba imenovati Vlada RH i zatim će ministar Čobanković raspisati natječaj za ravnatelja. Bivši ravnatelj HCK Mato Čačić otišao je na godišnji odmor.

U međuvremenu, nije više sigurno ni to da će sjedište HCK-a uopće biti u Lipiku. Predsjednik đakovačkog HDZ-a Ante Raspudić u utorak je novinarima rekao da ima saznanja da Vlada priprema novu uredbu kojom HCK seli u Zagreb. Ovu informaciju glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić nije htio potvrditi. Lipički gradonačelnik Antun Haramija početkom tjedna rekao je nam je da osim što želi da HCK ostane u njegovom gradu, on priprema i druge projekte.

'U Hrvatskoj nema konjičke akademije, a ni konjičkog muzeja. Zato smo otkupili jednu u ratu srušenu vilu u koju bismo smjestili ove ustanove kada se zgrada obnovi', najavio je Haramija.

No HCK bi u svom gradu htio i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, jer je nedavno s Vladom RH dogovoren status zgrade bivše uprave PIK-a Đakovo, tzv. Mimoza, velikog poslovnog objekta u središtu grada. 'Vlada je najavila da će u Mimozi biti premješteni svi uredi državne uprave', kaže Vinković.

Konjički maraton lipicanaca Đakovo - Lipik?

Lipički gradonačelnik Haramija u utorak je u neformalnom telefonskom razgovoru Vinkoviću predložio organizaciju konjičkog maratona kao prijateljsko povezivanje između dvaju gradova. Njih dvojica stupila su u kontakt nakon Vinkovićevih prosvjeda zbog pripajanja Ergele Đakovo HCK-u, a to je Haramija podržavao. Vinković nam je rekao da bi podržao organizaciju konjičkog maratona, ali da se prvo mora riješiti status HCK i pravne osobnosti Državne ergele Đakovo.

Osim što nije poznato buduće (ili staro sjedište HCK), naši sugovornici vjeruju da će Vlada novom uredbom HCK uspostaviti kao trojednu instituciju, s obje državne ergele, u Lipiku i Đakovu, u svom okviru, ali sa zasebnim pravnim osobnostima i bankovnim računima. Ravnatelj HCK bio bi i ravnatelj Ergele Đakovo, a njegov zamjenik ravnatelj Ergele Lipik.