saborski kalendar s dodatkom

Sjećate se drame oko novih državnih blagdana i kalendara s već otisnutim starim? Evo kako su tiskari tome doskočili

08.01.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Kad je u listopadu odlučeno da se Dan državnosti vraća na 30. svibnja te da 18. studeni postaje državni blagdan, vlasnici tiskara nisu krili ogorčenje. Naime, kalendari za 2020. sa 'starim' državnim blagdanima već su bili otisnuti. No, tiskari su se, izgleda, dosjetili kako tom problemu stati na kraj

Duje Prkut objavio je na svom Facebooku fotografiju novog službenog kalendara koji je naručio Hrvatski sabor, a koji im je dostavljen u Klub Nezavisne liste mladih.

Kalendar je tiskan sa starim ustrojem državnih blagdana, dakle s neradnim 25. lipnjem kao Danom državnosti i radnim 18. studenim.

Uz kalendar su priložili dodatak koji očito treba prelijepiti preko tih datuma kako bi u 2020. državni blagdani bili na svom mjestu, 30. svibnja se tako 'zacrvenio' jer ćemo ove godine tada slaviti Dan državnosti, 25. lipnja zacrnio, jer prestaje biti neradni dan, a 18. studenog, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, se zacrvenio jer je postao državni blagdan i neradni dan.

Podsjetimo, tiskare koje su već izradile kalendare i rokovnike za 2020. našle su se u neobranu grožđu nakon što je Vlada u saborsku proceduru poslala prijedlog novoga kalendara državnih praznika i blagdana. Svi već tiskani kalendari, ako se usvoje promijene, bit će pogrešni, što će, tvrdili su, nanijeti značajnu financijsku štetu poduzetnicima.

'Tko god je tiskao kalendare sad je u problemima. Mi ih još nismo tiskali jer imamo modernu automatiziranu liniju koja nam daje mogućnost tiskanja kalendara u velikoj brzini. Imamo kapacitet izrade 20.000 kalendara u 24 sata. Već idući tjedan imat ćemo nove kalendare na tržištu. Ali i nama je sve to malo stvaralo probleme jer bismo prijašnjih godina većinu kalendara u ovo vrijeme već prodali. Sad smo morali čekati', rekao je u listopadu prošle godine direktor zagrebačke tiskare IT-Graf Tomislav Ivičinec za tportal.

Smatra da se Vlada nekorektno ponijela prema tiskarskoj industriji.