gospodarstva u tranziciji

Sjećate li se Marija Draghija? Ima novi posao u EU

14.09.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Bivši talijanski premijer i predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi dobio je novu zadaću u EU - skrbiti za očuvanje konkurentnost gospodarstva u tranziciji na 'zeleniju' energiju, prema najavi predsjednice EK Ursule von der Leyen

Draghija neki smatraju spasiteljem eura jer je u dužničkoj krizi 2011. umirio tržišta, poručivši sa čelne pozicije u ECB-u da će učiniti "sve što je potrebno" da bi spasio zajedničku valutu.

U govoru o stanju Unije, Von der Leyen rekla je u srijedu u Strasbourgu da EU mora gledati u budućnost i osmisliti rješenje za visoku inflaciju, problem manjka radne snage i posustali gospodarski rast, a istovremeno od industrije tražiti da stane na čelo zelene tranzicije.

"Zato sam zamolila Marija Draghija, jednog od velikih europskih ekonomskih umova, da pripremi izvješće o budućnosti europske konkurentnosti. Jer Europa će učiniti 'sve što je potrebno' da sačuva konkurentsku prednost", rekla je čelnica EK.

Upućeni izvor rekao je da je Draghi prihvatio posao i da je "jako zainteresiran za tu temu".

Očekuje se da će izvješće biti gotovo iduće godine, u lipnju ili srpnju, dodao je izvor.

Draghi je bio talijanski premijer od veljače 2021. do listopada 2022., predvodeći vladu jedinstva u vrijeme koronakrize i turbulencija koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

Pozvao je na fiskalnu uniju EU-a na ovogodišnjem predavanju u američkom institutu za ekonomska istraživanja NBER i ponovno prošloga tjedna, u članku objavljenom u poslovnom tjedniku Economist, primjećuje Reuters.

"Na kraju će se pokazati da je uspostava tješnje unije jedini put do sigurnosti i prosperiteta, za čime žude europski građani", napisao je Draghi u britanskom tjedniku.