JAPAN DIGNUO PATRIOTE

Sj. Koreja upozorila strance da se pripreme za rat

09.04.2013 u 07:32

Bionic
Reading

Sjevernokorejski državni mediji u utorak su objavili priopćenje kojim se upozoravaju stranci u Južnoj Koreji da osiguraju sklonište ili mogućnost evakuacije kako bi se zaštitili od nemilih događaja u slučaju konflikta na Korejskom poluotoku, javlja CNN

Poruka Pjongjanga strancima u Južnoj Koreji stiže nakon prošlotjednog upozorenja diplomatima u Pjongjangu da im u slučaju izbijanja rata neće moći jamčiti sigurnost.

U današnjem priopćenju sjevernokorejske vlasti ponovile su da Washington i Seoul provociraju rat s Pjongjangom.

'Kada rat na poluotoku jednom bukne, bit će to sveopći rat', priopćio je sjevernokorejski Azijsko-pacifički mirovni komitet dodajući da Sjeverna Koreja ne želi da stranci u Južnoj Koreji 'postanu žrtve' konflikta.

Japan rasporedio Patriote oko Tokija

U strahu da će Sjeverna Koreja ostvariti prijetnje, Japan je oko glavnoga grada rasporedio tri proturaketna sustava. Rakete Patriot spremne su za ispaljivanje.

Japan se na aktiviranje proturaketne zaštite odlučio nakon što su SAD i Južna Koreja upozorili kako aktivnosti u Sjevernoj Koreji ukazuju na to da se Pjongjang priprema 'za novu provokaciju'.

Nijedan od 53.000 radnika iz Sjeverne Koreje, koji su radili u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong, u utorak se nije pojavio na poslu.

'Sjevernokorejski radnici nisu danas došli na posao i proizvodnja je zaustavljena u našim objektima', rekla je glasnogovornica tvrtke za proizvodnju ženske odjeće Shinwon. Glasnogovornik tekstilne tvrtke Taekwang Industrial i još najmanje dvije tvrtke rekao je također da Sjevernokorejci nisu došli raditi u utorak i da je prekinuta proizvodnja.

Više od stotinu predstavnika tvrtaka koje posluju u industrijskom parku održalo je hitan sastanak, izvijestio je Reuters.