ZELENO SVJETLO MOSKVE

Sj. Koreja pristala na suradnju sa SAD-om

11.12.2009 u 09:39

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja nastavit će suradnju sa SAD-om da bi se smanjile međusobne nesuglasice između dviju zemalja kada je riječ o nuklearnom problemu, izvijestilo je u petak sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova

SEUL - "Demokratska Narodna Republika Koreja i SAD slažu se da treba nastaviti suradnju, čiji je cilj smanjiti međusobne nesuglasice", izjavio je glasnogovornik ministarstva, a prenosi službena agencija KCNA.

Dvije su strane održale "iskrene i otvorene" razgovore o raznim pitanjima, osobito o sporazumu o miru i normalizaciji međusobnih odnosa, ekonomskoj i energetskoj pomoći te denuklearizaciji poluootoka", kazao je glasnogovornik.

"Iskrenim i otvorenim razgovorom dvije su strane ustvrdile da su u stanju produbiti međusobno razumijevanje i smanjiti međusobne razmirice", rekao je glasnogovornik.

U četvrtak je po povratku u Seul , nakon trodnevne misije po Sjevernoj Koreji, američki izaslanik Stephen Bosworth izjavio da se SAD i Sjeverna Koreja "slažu" u pogledu potrebe obnove pregovora o nuklearnim pitanjima, što ih je Pjongjang prekinuo u travnju.

Rusija je u petak pozdravila 'signale' Sjeverne Koreje kojima vlasti te zemlje poručuju kako su spremne okončati dugogodišnji bojkot pregovora o svom nuklearnom programu, izvijestila je novinska agencija Interfax.

"Ako su istinita izvješća o tome je Sjeverna Koreja spremna vratiti se šestostranim pregovorima to će biti korak Pjongjanga u pravome smjeru", stoji u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova, a prenosi Interfax.