PREMJEŠTANJE PROJEKTILA

Sj. Koreja prisilila Ameriku na stanje pripravnosti

05.04.2013 u 12:29

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja postavila je dva projektila srednjeg dometa na pokretnu lansirnu rampu te ih sakrila negdje na istočnoj obali zemlje, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap u petak, pozivajući se na obavještajne izvore u Južnoj Koreji, prenosi Reuters

Izvješće nije moglo biti potvrđeno, ali bi moglo predstavljati prijetnju Sjeverne Koreje Japanu ili američkim vojnim bazama na Guamu. Pjongjang je zaprijetio da će napasti baze na Guamu ukoliko ga SAD napadne.

Južnokorejsko Ministarstvo obrane odbilo je komentirati ovo izvješće.

Bilo je nepotvrđenih medijskih izvješća da je Sjeverna Koreja premjestila rakete na istočnu obalu u četvrtak, iako nije bilo jasno o kakvom se tipu projektila radi.

Sumnja se na dvije vrste projektila, za koje nije poznato da su ispitani.

Jedan je tzv. Musudan projektil, za koji južnokorejsko Ministarstvo obrane procjenjuje da ima domet do 3.000 kilometara, a drugi se zove KN-08, za koji se vjeruje da je međukontinentalni balistički projektil, također neprovjeren.

Južnokorejski ministar obrane kazao je kako ne vjeruje da je projektil koji je Pjongjang premjestio KN-08.

'Poduzimamo sve potrebne mjere predostrožnosti', rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney, navodeći kako će 'razumnim mjerama' odgovoriti na moguće raketne prijetnje.

Sjeverna Koreja je polako i odmjereno poboljšala svoje raketne sposobnosti u posljednjih nekoliko godina, a američki dužnosnici kažu da njeni projektili potencijalno mogu pogoditi američki teritorij i države, uključujući Guam, Aljasku i Havaje.

Sjeverna Koreja prijeti SAD-u preventivnim nuklearnim napadom