ULTIMATUMI PJONGJANGA

Sj. Koreja prijeti ukidanjem sastajanja obitelji

06.02.2014 u 12:45

Bionic
Reading

Sjevernokorejski režim zaprijetio je u četvrtak ukidanjem sastajanja obitelji sa Sjevera i Juga razdvojenih ratom, samo 24 sata nakon što je usvojio načelo i odredio datum

Južna i Sjeverna Koreja dogovorile su se u srijedu o organiziranju sastanka razdvojenih obitelji od 15. do 20. veljače, prvi put u više od tri godine.

No, Pjongjang zahtijeva da Južna Koreja i njezin američki saveznik odustanu od godišnjih vojnih vježbi predviđenih za kraj veljače, očito neprihvatljiv uvjet kako za Seul tako i za Washington.

'Vrijedno je žaljenja što Južna Koreja ostaje pri agresivnim vojnim manevrima kad su dvije strane upravo zaključile ključni sporazum o nacionalnom pomirenju i suradnji', ocijenilo je Povjerenstvo za nacionalnu obranu, najviša vojna instanca u zemlji.

'Dijalog i agresivni vojni manevri nespojivi su', dodalo je povjerenstvo.

Pjongjang se posebno zgrozio letom američkih bombardera B-52 u okviru 'vježbe za nuklearne napade' u vodama korejskog poluotoka u srijedu.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap citirala je vojni izvor koji potvrđuje da je samo jedan B-52 sudjelovao u vježbi iznad zapadne obale.