POVIJESNE BROJKE

Sisak očekuje veliki vodni val

13.09.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Na području Sisačko-moslavačke županije poduzete su sve aktivnosti za očekivani dolazak velikog vodnog vala Kupom i Savom, te obranu od poplava, a stanovnici su pozvani da povuku stoku s pašnjaka u Lonjskom i Odranskom polju

Sve je spremno i za moguće spašavanje stanovnika i imovine, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje.

"Hidrološka situacija je vrlo teška. Vodni val Kupom iz pravca Karlovca i Savom iz Slovenije očekujemo za 24 do 36 sati. Riječ je o povijesnim rekordima vodostaja nekih rijeka. Tako je Korana kod Karlovca premašila 60-godišnji rekord za 65 centimetara. Osim opasnosti od spajanja dva vodna vala, dodatnu opasnost predstavljaju visoki vodostaji Une, Gline, Ilove i Pakre, pa se kod Crnca očekuje vodostaj Save do 800 centimatara. U retencijama još ima mjesta kako bi se pritis vode smanjio", rekao je voditelj Glavnog centra Hrvatskih voda za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Kritične točka u Sisačko-moslavačkoj županiji su Letovanić, Žažina, Petrinja i Staro Pračno, gdje se već poduzimaju mjere zaštite.

Kako je rekao dožupan Zdenko Vahovec, stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom.

Na području Županije već je angažirano i 250 pripadnika Hrvatske vojske, koji se nalaze na području Letovanića, Žažine i Sunjskog Selišta, a očekuje se dolazak još 220 vojnika, koji će biti raspoređeni u Letovaniću, Petrinji i Starom Pračnu. U obrani su angažirani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, te mještani.

Kako je rečeno, za sada pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa ima dovoljno.