pravomoćna presuda

Bišem ratniku IS-a Kekiću povećana kazna na tri godine zatvora

23.03.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine povećao je raniju kaznu i pravomoćno na tri godine zatvora osudio bivšeg borca Islamske države (IS) Osmana Abdulaziza Kekića

Kekić, koji se 2015. borio u Siriji na strani islamista, već je bio osuđen, ali mu je dosuđena blaža kazna.

Iz Tužiteljstva BiH u petak su potvridli kako su od je trećestupanjskog vijeća suda BiH primili pravomoćnu presudu kojom je pooštrena ranije izrečena zatvorska kazna.

'Tužiteljstvo BiH je zadvoljno osuđujućom presudom te ističemo kako je do danas za protuzakonito formiranje ili pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama tužiteljstvo optužilo 24 osobe te da nije bilo oslobađajućih presuda za ova kaznena djela i svi optuženi su proglašeni krivim', stoji u priopćenju.

Sud BiH dosad je u u pravilu bivšim islamističkim borcima izricao kazne oko godinu dana zatvora, a uglavnom je riječ o presudama temeljenim na sporazumima o proznanju krivnje.

Najduža zatvorska kazna od sedam godina izrečena je Huseinu Bilalu Bosniću, bivšem vođi vehabijske zajednice u BiH.

Kekić je u prvostupanjskom postupku bio oslobođen optužbi, da bi ga drugostupanjsko sudsko vijeće potkraj prošle godine proglasilo krivim i osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Trećestupanjsko vijeće je nakon provedenog postupka potvrdilo osuđujuću presudu i preinačilo odluku o kazni na tri godine zatvora.

Kekić je procesuiran zbog kaznenog djela protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, odnosno pokušaja pridruživanja terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS) i sudjelovanja na ratištima Sirije i Iraka.

Tamo se borio u sastavu terorističke paravojne postrojbe 'Enver Alwaki'. Stigao je preko Turske u ožujku 2015. i ostao u redovima terorista do početka listopada iste godine nakon čega se vratio u BiH gdje je uhićen.