S 20 NA 15 GODINA

Sireti smanjena kazna za Ovčaru

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2010 14:31
  • Objavljeno 20.09.2010 u 14:10
OVČARA SPOMENIK

OVČARA SPOMENIK

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Vijeće za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu smanjilo je sa 20 na 15 godina zatvora kaznu Damiru Sireti osuđenom za ratni zločin na Ovčari u studenom 1991. godine, priopćeno je u ponedjeljak iz tog suda

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Siretu je 23. lipnja 2009. godine osudilo na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, a Prizivni sud odlučivao je po žalbi Siretina branitelja.

Kazna je preinačena jer, po mišljenju tog suda, prilikom određivanja kazne prvostupanjski sud nije dao odgovarajuću važnost olakotnim okolnostima za optuženog te je, kako se ističe, nepravilno ocijenio otegotne okolnosti.

Sireta, bivši pripadnik TO Vukovara, koja je bila u sastavu tadašnje JNA, osuđen je temeljem optužnice koja ga je teretila da je sudjelovao u ubijanju 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.

Damir Sireta uhićen je u prosincu 2006. u Norveškoj, a 8. svibnja 2008. godine izručen je Srbiji. Njegovo izručenje tražila je i Hrvatska, gdje je osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora za ubojstva u Vukovaru 1991.

Za zločin na Ovčari od ožujka 2007. vodio se ponovljeni postupak protiv 18 pripadnika TO-a, nakon što je u prosincu 2006. Vrhovni sud Srbije ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine i suđenje vratio na početak.

U presudama izrečenim 12. ožujka 2009. Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je 13 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe 'Leva Supoderica' zbog ratnog zločina nad najmanje 193 hrvatska ratna zarobljenika iz bolnice u Vukovaru, na kazne od pet do maksimalnih 20 godina zatvora, dok su ostala petorica optuženih dobila oslobađajuće presude.

Vijeće za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu, odlučujući o žalbama srbijanskog tužiteljstva za ratne zločine, okrivljenih i njihovih branitelja, proteklog tjedna potvrdilo je presude za 11 osuđenih i petero oslobođenih u predmetu 'Ovčara', dok je dvoma osuđenima preinačilo presude.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi