PREGOVORI U PETAK

Sindikatima sporno 40-ak odredbi Zakona o radu

08.04.2014 u 20:13

Bionic
Reading

Pregovori o prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR) nastavljaju se u petak, rekli su nakon današnjeg sastanka socijalnih partnera u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava sindikalni čelnici ne želeći iznositi sadržaj pregovora

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever najavio je da će se u nastavku pregovora razmotriti sve sporne odredbe koje su predložili sindikati, a ima ih četrdesetak.

'Sada se jedna po jedna otvaraju i tražiti će se moguća riješenja, neovisno o tome što je do sada rješavano', kazao je Sever novinarima.

Podržao je današnji istup Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kojim se odbija mogućnost da se malim poslodavcima, koji zapošljavaju do pet radnika, olakša otkazivanje ugovora o radu, istaknuvši da je NHS od početka upozoravao kako se tu radi o igri poslodavaca.

'Poslodavci su otvarali teme koje se ranije nisu otvarale, i to mimo dogovora', ustvrdio je Sever. Smatra da poslodavci u pregovorima pokušavaju 'izgurati korak dalje', odnosno dobiti više od već postignutih kompromisa.

Na pitanje o optužbama drugih sindikalnih čelnika da je razjedinio sindikalnu scenu time što je neslaganje oko instituta malog poslodavaca iskoristio kako bi NHS prikazao kao jedinog zaštitnika hrvatskih radnika, Sever je uzvratio da se 'svatko češe tamo gdje ga svrbi', a da njegov sindikat od početka pregovora nije radio zakulisno.

'Od početka smo zastupali zajedničke sindikalne stavove. Kada se otvorilo pitanje malih poslodavaca jasno smo rekli da to nećemo moći poduprijeti', rekao je Sever koji je na pregovore kasnio zbog sjednice Središnjeg odbora NHS-a. Na sjednici su jednoglasno odlučili da nema cijene za koju bi pristali iznevjeriti radnike kod malih poslodavaca.

Nije htio odgovoriti na optužbe o 'soliranju' koje mu je uputio SSSH, istaknuvši samo da te optužbe ne stoje. 'Čekaju nas i dalje ozbiljni pregovori, a kolege neka se nose s tim', kazao je Sever.

Predsjednik SSSH-a Mladen Novosel rekao je pak da više ne želi govoriti o Severu, ali to ne znači da ne komuniciraju. Još uvijek ne postoji dogovor između sindikata, poslodavaca i Vlade, upozorio je Novosel, a pregovore će nastaviti u petak u 13 sati.

SSSH i dalje smatra da sindikati moraju jedinstveno nastupati. Novosel je kazao da se sindikati još nisu u potpunosti izjasnili oko preraspodjele radnog vremena, o čemu će se očitovati kada se pregovori pretoče u novi prijedlog ZOR-a.