BURA ZBOG VLADINE ODLUKE

Sindikati: 'Splitski škver prodaje se na 'majke mi'

22.03.2012 u 14:25

Bionic
Reading

Vladina odluka o prodaji splitskog brodogradilišta samoborskoj tvrtki DIV konsternirala je sindikaliste, koji od petka kreću u akciju. Slučaj Brodosplita posljednjih tjedana bio je u sjeni ponude Danka Končara za preuzimanje dvaju riječkih i jednog trogirskog škvera, no u Splitu su svakako očekivali da će DIV biti odbijen

Jednako kao što je Slavko Linić proglasio Končara 'neozbiljnim', sindikati su mjesecima upozoravali da samoborska tvrtka nema kapacitet preuzeti giganta poput najvećeg hrvatskog brodogradilišta s tri i pol tisuće zaposlenih.

Škverski sindikati sutra najprije imaju zatvoreni sastanak, a potom odlaze splitsko-dalmatinskom županu Anti Sanaderu. Već po najavama jasno je da će biti bure.

'Prošla vlada bila je lopovska, a ova je nesposobna. Nemaju pojma što rade, ovo će biti privatizacija u stilu onih iz devedesetih!', bijesan je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. Tvrdi da radnici načelno nisu protiv privatizacije, no da valja ozbiljno razmisliti isplati li se prodavati brodogradilište koje je posljednjih nekoliko brodova izgradilo bez državnih subvencija i s dobitkom. Pogotovo tvrtki poput DIV-a.

'Nijedan uvjet iz natječaja nije ispunjen: nisu osigurali vlastitih 255 milijuna eura vlastitog doprinosa za restrukturiranje, nemaju jamstva prvoklasne banke i nisu dokazali da su sposobni osigurati nove poslove, odnosno ugovaranje gradnje deset brodova. Ukratko, splitski škver kupuju na 'majke mi', na blef! A i tih pedeset milijuna kuna koje trebaju uplatiti državi razlomit će na pet godina', kazao nam je Šegvić.

Sindikalist tvrdi da DIV već ima golemih problema oko isplate plaća radnicima u svojim pogonima u Kninu te da ih 'prebacuje iz tvrtke u tvrtku kako bi dobio poticaje'.

'Osim toga, protiv predsjednika Uprave DIV-a Tomislava Debeljaka vodi se kazneni postupak zbog varanja države i štetu od tri milijuna kuna', podsjeća Šegvić.

Debeljak je, kako nam je potvrđeno, doista prijavljen za zlouporabu položaja i krivotvorenje isprava jer je od 2007. do 2009. dio plaća svojim radnicima isplaćivao preko putnih naloga ili terenskih dodataka na koje se ne obračunavaju porezi i doprinosi pa je time oštetio Državni proračun za 3.092.243,89 kuna. prijavila ga je šibenska policija, no Općinsko državno odvjetništvo u Kninu još 'provodi izvide' i nije odlučilo što će učiniti.

Član Uprave DIV-a Darko Pappo rekao je kako je zadovoljan Vladinom odlukom o prodaji Brodosplita DIV-u.

'Zadovoljni smo što je Vlada prihvatila našu ponudu. Tome smo se nadali i na tome radili', rekao je Pappo.

Istaknuo je kako je namjera DIV-a iskoristiti potencijal Brodosplita koji, kako je rekao, dosad nije bio iskorišten u mjeri u kojoj je to mogao biti.

Brodosplit je jak i u drugim područjima osim u brodogradnji, kao što su prerada metala, izrada čeličnih konstrukcija, konstrukcija koje se mogu transportirati morem, a može proizvoditi i dizalice, agregate za proizvodnju električne energije, izvoditi antikorozivnu zaštitu, tešku strojnu obradu i druge poslove, kazao je Pappo ističući da za sve to Brodosplit ima ljude i opremu.

Na pitanje što slijedi nakon Vladine odluke, odgovorio je da je to potpisivanje ugovora o prijenosu dionica, sazivanje skupštine dioničara te imenovanje nadzornog odbora i uprave. Pappo očekuje da bi sve to trebalo biti obavljeno za tri mjeseca.